Ett kvinnoliv ur en sons perspektiv

Litteratur/Kultur
Peter Handke (Donata Wenders)

ROMAN. Nobelpristagaren Peter Handkes kanoniserade genombrottsroman, Berättelse om ett liv, är inte bara en god introduktion till ett omfattande författarskap, utan även en gripande skildring av ett kvinnoliv, ur en sons perspektiv, skriver Nette Wermeld Enström.

 

 

Berättelse om ett liv av Peter Handke
Svensk översättning: Eva Liljegren
Albertt Bonnier förlag

Det är ibland knepigt att skilja på sak och person, funktion och person, eller som i debatten om nobelpristagaren Peter Handke; på prosa och författare.

Det råder ringa tvivel kring Peter Handkes litterära prestationer, men hans förvrängda syn på folkmordet i Srebrenica gjorde honom till en tvivelaktig Nobelpristagare; ett pris som här åter visade den oanständiga Akademiens bristande omdöme. Men till skillnad från Akademien har Peter Handke i alla fall uttryckt ånger, i efterhand.

Om vi nu kan lägga soppan kring Nobelpriset år 2019 åt sidan ett slag finns det ändå flera skäl att läsa Peter Handke. Hans kanoniserade genombrottsroman, Berättelse om ett liv, är inte bara en god introduktion till ett omfattande författarskap, utan även en gripande skildring av ett kvinnoliv, ur en sons perspektiv.

NETTE WERMELD ENSTRÖM

Nette är frilansande skribent, statsvetare, socialantropolog och socialarbetare inom socialpsykiatrin. Hon växte upp i hälsingeskogarna men bor numera på västkusten. Däremellan har hon levt på dussintalet platser i flertalet länder på tre kontinenter. Hon har varit allt från servitris i Andalusien till solidaritetsarbetare i Amazonas.

Det senaste från Kultur

Essä: Vithetskritik

ESSÄ. Filip Hallbäck skriver, med utgångspunkt i kuppförsöket i Washington DC, om