En livsfarlig klassiker från Japan

Litteratur/Kultur
Montage: C Altgård / Opulens

VÄRLDSLITTERATUR. Det finns vissa som hävdar att den japanske författaren Yukio Mishima blivit mer berömd för sina handlingar än för sitt skrivande. Nobelpriskandidaten Mishima tog sitt liv genom att begå självmord efter ett misslyckat försök att göra en statskupp 1970.  Genom Paul Schrader, vars film Mishima hade premiär 1985, har historien om författarens märkliga levnadsöde även förmedlats till de i litteraturen obevandrade.

 

 

När jag på 80-talet skulle hyra Paul Schraders film Mishima  i en videobutik på Nobelvägen i Malmö kunde jag först inte hitta VHS-bandet. Filmen hade nämligen placerats på avdelningen för kung fu- och karatefilmer! Nå, inte så konstigt kanske. Mishima var inte nämligen främmande  för fysisk kamp och våld.

CLEMENS ALTGÅRD

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Kultur

Skriv och väx!

NOVELLTÄVLING. I tisdags lanserade Opulens tillsammans med vår ägare Ekström & Garay