En läsvärd och omtumlande bok om tatuering

Litteratur.
Helena Meyer är aktuell med en bok som kort och gott heter "Tatuering".
Helena Meyer är aktuell med en bok om tatueringskonsten.

FACKLITTERATUR. Lis Lovén har läst Helena Meyers bok ”Tatuering” med stor behållning och reflekterar kring vad som får människor att vilja dekorera kroppen med bilder och tecken.

Tatuering av Helena Meyer
Verbal förlag

Jag har just läst en bok som jag har svårt att göra rättvisa. Om jag berättar om den med alla till buds stående medel så riskerar jag att få boken att låta så bra att många misstänker att det just inget annat än låter för bra…

Boken handlar om tatuering och är skriven av Helena Meyer. Boken heter alltså blott ”Tatuering.” Titeln säger just inte så mycket men bokens omslag är vackert och konstnärligt lockande.

Meyer kan sitt ämne och hon spänner över olika fält. Hon är delvis intresserad av att täcka upp de många orsaker och motiv till att tatuera sig som finns.

Fördomar

Själva tatueringen som konstform och teknik kan leda till många slentrianmässiga påståenden. Och vad är det då som gör att myterna ännu idag sprids? Som den gamla föreställningen om att det till exempel bara är kriminella och sjömän som bär tecken på huden…

Kroppsmodifiering

Alltså, att modifiera kroppen har urgamla anor och detta med att vilja bära med sig en historia finns i alla kulturer. Att ringa in vad tatuering egentligen är för ett fenomen blir svårt och just här tänker jag att bokens bredd och djup är svår att förklara. Men låt mig säga att bredden och vidden i denna boks omfång är omtumlande.

Oåterkalleligt val

I förlängningen vill nog Meyer påvisa hur kroppen kan vara ett ideologiskt instrument. Det oåterkalleliga valet vi gör när vi kommunicerar språk, tecken, tatueringar får ju konsekvenser. För omgivningen och för oss själva. 

Livskriser

Meyer är en förunderlig tänkare som gått igenom livskriser som lärt henne saker. Hennes otaliga kroppstecken handlar om hur hon framställer sig själv och det är kul att läsa om detta.

Tatuering som igenkänning och politik? Som språk och bevis? Som något dolt under slöjan på en kvinna från ett muslimskt land? Som en vilja att använda konst och teknik i ett?

Det som slår mig efter att ha läst boken är att alla fördomar om tatueringar bör förkastas.

ANVÄND DENNA!
LIS LOVÉN
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr