Boktips: Från tidstypiskt otidsenligt till hungrig debut

Litteratur.
Montage: Opulens. (Grundbild: Ryo Taka / Pixabay.com)

BOK I FOKUS. Tre korta, aktuella litteraturtips från Opulens kritiker. Under titlarna hittas länkar till recensionerna i sin helhet. 

1.

Svar till D av Wera von Essen
Recension av Anna Remmets
Modernista

Jaget i Wera von Essens tredje roman har blivit lämnad och sörjer intensivt och depressivt. Hon läser Johannes av Korset och dricker medan hon talar till denna D som aldrig framträder som en individ, utan endast en saknad, en brist och ett blödande sår. Kanske lite som också Gud kan upplevas av troende? Treenigheten i Svar till D utgörs av denna gud, den erotiska kärleken och skrivandet.

Synen på romantisk kärlek som något som förintar och upplöser jaget skaver, precis som Liv Strömquist skriver i Den rödaste rosen slår ut, rejält mot vår samtid. I denna individualistiska epok där mellanmänskliga relationer ofta framställs som något som ska maximera och ”boosta” individen utan att hota dess autonomi på minsta vis, finns det mycket lite plats för den extatiska och religiöst färgade kärlek som von Essen skriver om. Det är inte alltid friktionsfritt att möta romanpersoner som von Essens, men det är ofta intressant.

2.

Anteckningar från kulturkriget av Andreas Johansson Heinö
Recension av Vladan Lausevic
Timbro förlag

Under 2010-talet har icke-ekonomiska frågor som humanitär invandring, sexualitet och identifikation fått större betydelse i samhällsdebatten. I sin senaste bok Anteckningar från kulturkriget skriver statsvetaren Andreas Johansson Heinö att om man ska förstå kulturkriget och den politiska striden om värderingar så måste man förstå de senaste årens samhällsutveckling. Som recensent kan Vladan Lausevic bara instämma i det och lägga till att om man vill förstå kulturkrigets innebörd så bör man läsa författarens senaste bok som bland annat varnar för idéerna som orsakade de blodiga krigen i Jugoslavien.

Bland det absolut bästa som Vladan Lausevic har läst angående identitetsfrågor, och vad som är viktigt för fler att göra för att undvika att storskalig mänsklig dumhet upprepas.

 

3.

Lyster av Raven Leilani
Recension av Carolina Thelin
Modernista

Den 23-årige New York-bon Edie träffar Eric, en vit medelålders arkivarie, på en dejtingapp efter att ha tröttnat på alla grabbar hon legat med på företaget där hon jobbar (och som hon senare får sparken från på grund av just detta). Eric är annorlunda i sin till synes stadgade komfortabla medelålders medelklassliv med villa och familj. Han tror på öppna äktenskap, de inleder ett förhållande och när Edie blir av med jobbet och sin sunkiga hyresrätt får hon oväntat nog flytta in hos dem. Och det är nu det börjar bli intressant.

En anledning till att Erics fru Rebecca accepterar arrangemanget är deras svarta adopterade pre-tonåriga dotter Akila, alldeles ensam med sin hudfärg i det vita villagettot. Hon behöver en förebild, och det kanske Edie kan bli, tror Rebecca. Den truliga Akila öppnar sig så småningom för Edie och det gör även den strama hustrun.

En skildring av hur det är att vara ung och känna hunger efter livet, hur svårt det än kan te sig, menar Carolina Thelin.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr