Boktips: Från lovande lyrik till provokativa essäer

Litteratur.
Montage: Opulens. (Grundbild: Ryo Taka / Pixabay.com)

BOK I FOKUS. Fem korta, aktuella litteraturtips från Opulens kritiker. Under titlarna hittas länkar till recensionerna i sin helhet. 

1. Tensegritet: Dikter av Martin Hallberg
Recension av Thomas Almqvist
Miders förlag

Tensegritet är Martin Hallbergs lyrikdebut. Där visar han på hur det finns otaliga möjligheter mellan spänning och integritet, där man kan både utforska och leka bland skärvor av sorg och mellan kommatecken och punkter. Här finns också spontana rörelser sprungna ur kärlek, till vibrerande bastoner och saxofonmusik.

Hallberg skriver en ganska koncentrerad, konkret och ibland mycket avskalad och direkt poesi, där bara de viktigaste och betydelsebärande orden är kvar. Det är alltid spännande att läsa en debuterande poet. Tensegritet är en ganska ojämn diktsamling, men mycket känns bra och riktigt lovande, tycker Thomas Almqvist.

 

2. Den fantastiska sanna historien om Nomi Ali av Uzma Aslam Khan
Recension av Carolina Thelin
Översättning: Ninni Holmqvist
Ordfront

En högst konkret skildring om Andamanöarnas fångkoloni som varit mer eller mindre utskriven ur historien av Uzma Aslam Khan. Författaren är född i Lahore i Pakistan men även uppvuxen i Tokyo, Manila och London, numera är hon bosatt och verksam i USA.

Kahn beskriver krigsåren 1942-47 när Andamanöarna först stod under brittiskt herravälde, sedan japanskt, sedan brittiskt igen fram till när Indiens självständighet utropas. Vi får följa romangestalternas utveckling under dessa år men handlingen följer inte en rak tidslinje. Den ger också återblickar till 1930-talet vilket ger en bakgrund till deras öde. Därtill en fantastisk översättning av Ninni Holmqvist.


3. Bibliotekarien i Magdeburg och andra berättelser ur ett radioliv av Gunnar Bolin
Recension av Jesper Nordström
Albert Bonniers Förlag

Rakt av sagt mycket bra läsning från Gunnar Bolin, den sorts alltmer sällsynta mediepersonlighet som har en kombination av jovialisk knarrighet men ändå kritisk udd och blick. Bolin har förmågan att hitta det lilla och sen dra stora växlar på det, låta det växa till något mer rundmålande. Som den geniala iakttagelsen när han tar begreppet ”terroir” ur vinvärlden och utökar det till mat: att den bästa matupplevelsen är när det smakar som regionen på ett djupare plan.

I Bibliotekarien i Magdeburg återfinns såväl lite gammaldags eleganta krönikor som mer politiskt seriösa, med fokus på Tyskland. Gunnar Bolin besitter förmågan att hitta det annorlunda perspektivet och vinkeln som inte bara är de gängse klyschorna staplade på varandra.

 

4. Den hotade demokratin. Så kan den räddas i populismens tid av Olle Wästberg
Recension av Vladan Lausevic
Ekerlids förlag

Måsteläsning för alla i Sverige som vill bidra till demokratins förnyelse och vidareutveckling, eftersom boken i sig är en varning om vad som kan hända om inte rådande problem och utmaningar med politisk och socialt missnöje blir hanterade.

I sin nya bok fokuserar Wästberg, som bland annat varit ansvarig för Demokratiutredningen under den röd-gröna regeringen 2014-2018, på hur olika problem och utmaningar för demokratin i Sverige har bidragit till populismens framväxt, som rörande Sverigedemokraterna. Bokens styrka att den berättar om hur den rådande situationen ser ut i en av världens äldsta och bäst fungerande demokratier, och hur den ska kunna fortsätta vara det under de kommande decennierna.

 

5. Who Needs a World View? av Raymond Geuss
Recension av Niklas Anderberg
Harvard University Press

Raymond Geuss är emeritus filosofiprofessor på Cambridge University och en mästare på provokativa essäer. Who Needs a World View? är hans nya essäsamling, också hans mest personliga.

Geuss är i ständig dialog med sig själv. Ibland kan han tappa tråden, men det gör inte så mycket eftersom han nystar upp den igen i nästa stycke. Man behöver inte vara med på allt Geuss säger men hans polemiska skärpa är omisskännlig. Med sin karakteristiska blandning av lärd kvickhet och pessimistiskt vemod tränger han in till problemställningarnas filosofiska kärna.

Det senaste från Litteratur

0 0kr