“Utställningen är som en godispåse”

Konst.
Konstnären Saba Tadele Gebrewold och hennes verk vars titel har fått ge namn åt hela utställningen. Foto: Edvin Grans/Opulens.

VERNISSAGE. Abstrakta färgexplosioner, hijabis i folkdräkt och lokal konst. Botkyrka konsthall visar i sin vårutställning Matters of the heart upp kommunens konstskatt tillsammans med helt nya verk. 

Botkyrka konsthalls bjöd på nyinköpt konst, fikabröd och i entrén stod en discjockey för musiken när Opulens var på plats under invigningen av Matters of the heart. Det är Botkyrkas rika konstsamling som visas upp. Äldre offentlig konst från arkiven möter nyinköpta verk av samtida Botkyrkabaserade konstnärer. Verket som fått ge namn till utställningen är skapat av Saba Tadele Gebrewold och återfinns på den mintgröna väggen i konsthallens mitt. 

– Den här mer sprudlande. Nu är det vår, sommar och nya tag, säger Saba Tadele Gebrewold. 

Hennes två, av Botkyrka kommun inköpta verk, skiljer sig från hennes tidigare målningar som präglats mer av naturfärger. De nya ljusa färgerna och skarpa kontrasterna förklarar hon med att en sak hänt i hennes liv. Utöver den privata förändringen menar hon att vernissagen i sin helhet skiljer sig från konsthallens förra mörkare utställning. Den handlade nämligen om de återkommande skjutningarna som framför allt inträffar i Stockholms förorter.  

– Jag målar intuitivt i upp till tio lager akryl. Abstrakt konst är ovanligt i Sverige, speciellt bland icke-vita, är jag en av få abstrakta konstnärer här, säger hon. 

När Saba Tadele Gebrewold berättar vidare om abstrakta konstens ursprung i 60- och 70-talets USA avbryts hon av en konsthallsbesökare som pekar på verket Matters of the heart och säger emot henne:  

– För mig är den här inte alls abstrakt. 

I samma somriga anda men med andra motiv och metoder verkar den Botkyrkabaserade konstnären Agija Mikelsone som målat akvareller i tio års tid. Hon står för ytterligare nyinköpta verk. 

– Jag vill att varenda hijabi ska känna igen sig, säger Agija Mikelsone. Foto: Edvin Grans/Opulens. 

– Akvarell är en teknik som är svår att hantera. Jag lärde mig att jag inte kan kontrollera allt, det går inte att förutse resultatet. Man måste följa processen, säger Agija Mikelsone. 

Mot en gredelin fondvägg syns verken som föreställer kvinnor med huvudduk i somriga, natursköna miljöer bland prunkande prästkragar och rosbuskar. Under invigningsdagen har konstnären lyssnat på besökarnas reaktioner. 

– Folk blir överraskade av alla detaljer men undrar varför det inte finns några hela ansikten. Det är för att jag inte vill visa någon speciell person, utan istället vill att varenda hijabi ska känna igen sig, säger Agija Mikelsone. 

Att i målningarna placera hijabis iförda en svensk folkdräkt är något som kan väcka debatt, något konstnären är medveten om.  

– Vi hijabis utstår diskriminering varje dag. Jag har inte alltid varit muslim så jag har märkt skillnader i blickar och bemötande jag får när jag burit och inte burit hijab. Därför är det viktigt att visa hijabis på fler positiva platser, säger Agija Mikelsone. 

Curator Maria Johansson på Botkyrka konsthall. Foto: Edvin Grans/Opulens

De nya inköpen har en särskild referensgrupp valt ut och som komplement har konsthallen genom efterforskningar valt tidigare verk inköpta sedan 80-talet. En av utställningens två curatorer är Maria Johansson

– Man ska komma hit om man vill bli inspirerad och glad. Utställningen är som en godispåse, man får smaka på olika uttryck och känslor, säger utställningens curator Maria Johansson. 

Hon menar att de försökt få en så stor variation i utställningen som möjligt. Observera att curator i konstvärlden ofta stavas med c och inte har nämnvärt yrkesmässigt gemensamt de kuratorer som tröstar skolelever och arbetstagare. Utställningen Matters of the heart öppnades den 11 mars och pågår till den 27 maj på Botkyrka konsthall i Fittja centrum.

EDVIN GRANS
info@opulens.se

Det senaste från Konst

0 0kr