Den evigt unga idolen

Existentiellt/Kultur.
Bild: Pixabay.com. Modifiering: Opulens.

FRÅGOR. Det väcker förstås en del etiska och moraliska frågor när man digitaliserar avlidna skådespelare och artister. Finns det någon copyright på människor? Blir en människa allmän egendom 70 år efter sin död precis som deras konstverk, och kan då vem som helst använda dem i reklamfilmer och i andra sammanhang för egen vinning? undrar Mathias Jansson.

 

Forever young/  I want to be forever young“. Vem vill inte leva för evigt som Alphaville sjunger i låten Forever young  från 1984? Men nu är vi inga odödliga gudar och hjältar utan helt vanliga dödliga människor, ja, iallafall vi som inte är kända artister och skådespelare och har ett varumärke som är värt miljarder, för då kan du leva för evigt.

MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

Michael Larsson är översättare och frilansande litteraturkritiker bosatt i Malmö. Har tidigare jobbat med litteraturplattformar som Ordkonst och Malmötxt.

Det senaste från Existentiellt

ESSÄ. Patrik Fridlund skriver om humaniora, teologi och filosofiska missförstånd. Texten handlar om vårt behov av fiktion för att kunna reflektera, pröva tankar och fälla omdömen. ”Det gör också att sådant som filosofi, religion, konst och litteratur måste tas på största allvar.” Så lyder hans slutsats. filosofi, humaniora, teologi, konspirationsteorier, Emmanuel Levinas, religion, fiktion, ondskans problem,

Vårt behov av fiktion

ESSÄ. Patrik Fridlund skriver om humaniora, teologi och filosofiska missförstånd. Texten handlar
0 0kr