Lyckad korsbefruktning av musikstilar

Musik/Kultur.
Beat Funktion (foto: Raymond Leigh)

 

JAZZ FUSION. Det är fullt begripligt att detta jazz fusion-band har haft stora internationella framgångar, särskilt i USA och Kanada, skriver Bo Bjelvehammar.

 

Roots av Beat Funktion

Do Music Records

Omslagsmålningen av Felicia Iversen anger tonen på albumet, det är som ett sigill från slutet av 60-talet och ett stycke in på 70-talet, då ordet psykedelisk står för den där särskilda upplevelsen, bortom. Bilden visar på en stark organisk tillväxt och splittringen i uppfattningar och verkligheter. Blanka tankar och nya spår. En kraftfull och expressiv bild.

Sexmannabandet Beat Funktion (Karl Olandersson, trumpet, Olle Thunström, saxofon, Johan Öijen, elgitarr, Daniel Lantz, keyboard, Pal Johnson, elbas, och Jon Eriksson, trummor och Ola Bothzén, percussion.) söker sig i sitt sjunde album tillbaka till samma tidsperiod. De visar upp en både svängig och ösig traditionell jazzimprovisation kryddad med psykedelia. Den musikaliska brygden präglas av mångfald, jazz, soul, afrobeat och disco.

All musik är skriven och arrangerad av Daniel Lantz och det är ett helt instrumentalt album. De enskilda musikerna får sina egna utrymmen och de får därmed plats för förtjänstfulla soloinsatser. Alla är skickliga, men jag njuter särskilt av Karl Olandersson på trumpet. Det är fullt begripligt att detta jazz fusion-band har haft stora internationella framgångar, särskilt i USA och Kanada.

Bredvid en teknisk skicklighet, finns ett särskilt närmande till riktningar och flöden inom skilda genrer. Det ingår i deras musik en mycket god korsbefruktning av skilda stilar. De utstrålar både trygghet och glädje. Musiken tränger in i lyssnarens hjärna och sprider ljus, denna bristvara just nu.

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Kultur

0 0kr