Helgporträttet: “Elevernas glädje och kärlek till dansen betyder allt”

Scen & film.
Foto: Futuro Berg Fredes

Showgruppen Obsession Crew från Malmö Dansakademi har kvalificerat sig till EM i streetdance i Tyskland. Linda Bönström intervjuar dansläraren Nurtan Lilly Tas.

Du har mycket på gång! Du får berätta lite om United Dance Organisation, vad det är och hur du förbereder dig?

Nurtan Lilly Tas
Ålder: 27 år
Bor: Malmö
Hemort: Swinoujscie, Polen
Fritidsintressen: Resor, böcker, vara ute i naturen           Obsession Crew har kvalat till EM i Tyskland och bedriver en insamling så att alla 30 dansarna ska ha råd att åka. Insamlingen hittas här >>                             
 – Usch ja, det händer mycket hela tiden! UDO anordnar en streetdance-tävling som man kan kvalificera sig till runt om i världen. Kvalet till EM för de olika teamen sker i Tyskland den elfte maj och VM tar plats i Skottland.

 

– Jag började samarbetet med den organisationen 2014, då fick jag äran att vara domare under VM för första gång. Sedan blev jag bjuden att göra om det igen både 2016 och 2017 och jag tycker tävlingen är välorganiserad och rolig. Dessutom är det en fantastisk upplevelse för unga dansare, så jag tänkte att vårt lag, Obsession Crew från Malmö Dansakademi måste få testa och tävla också. Vi lyckades komma till final i världsmästerskapen 2016 och nu är det dags för att åka till EM igen!

– Det krävs många långa timmar av träning, planering och förberedelser. Resor som denna kostar också en del så vi försöker hitta sponsorer som vill hjälpa oss att uppnå våra mål.

Vad ser du mest fram emot?

– Det jag mest ser fram emot är att se mina elever skina och dela sin passion, glädje och kärlek till dansen på scenen. Det gör mig alltid rörd till tårar!

Din meritlista som dansare och instruktör är lång, så hur började det hela?

-Det började när jag var sju år gammal. Jag tränade och tävlade i latin och ballroom dans runt om i Polen. Sen gick jag på dansgymnasiet där jag tränade jazz, balett och modern dans.

När blev dansen stor i ditt liv?

– Det var först när jag var kanske arton som jag fick testa på street och hip hop och då visste jag att det var det jag ville göra! Inget var viktigare än de sena timmarna på dansskolan, inget var roligare heller. Det då jag bestämde mig att satsa på dansen helt.

Du hamnade på Malmö dansakademi, när och hur gick det till?

– Bella, som är VD på Malmö Dansakademi, kontaktade mig och frågade om jag ville börja undervisa på skolan. Självklart tyckte jag att det var en ära och nu, fyra år senare, är jag kvar här och undervisar tio timmar i vecka. Jag blandar street och jazz teknik med mycket feminin känsla.

Jag har sett att dina klasser verkar omåttligt populära! Vad tror du själv tilltalar andra dansare med din stil och sätt att lära ut?

– Det tog många år av träning runt om världen i olika stilar för att skapa det som är ”min stil” nu. Fokus i mina klasser ligger på självförtroende, teknik, musikalitet och känsla. Jag försöker att få mina elever att våga bjuda på sig själva när de dansar, alltid göra sitt bästa och aldrig glömma varför de ville dansa från första början. Jag fokuserar på att alltid ha bra energi på mina klasser och skapa en ”safe space” för alla.

Och då måste jag fråga vad du själv haft för förebilder och varför?

– Jag har så många förebilder! Men skulle säga att det är mest mina första riktiga mentorer Lin Samuelsen (skapare av The Hip Drop) och Andye Jamieson, en koreograf från Los Angeles. De är båda två väldigt starka och talangfulla kvinnor och dansare som är jättebra och passionerade i det de gör.

Vad är ditt coolaste minne från alla dina resor?

– Jag har många coola och fina minnen! Jag tror det coolaste för mig var första gång jag reste till Los Angeles 2013 och fick ta klasser på alla kända dansstudior där och träffa några av mina dansidoler. Ett till är från när jag skrev på kontraktet som koreograf med Universal Music i Polen. Det är någonting som jag drömt om i flera år!

Och rest hit och dit har du verkligen gjort, vad tror du själv påverkat dig mest som person och dansare av de erfarenheter du har?

– Det som har påverkat mig mest och hjälpt mig att utvecklas är att jag fått träffa så många människor, med helt olika bakgrunder, som varje dag kämpar sitt bästa för att bli så bra som möjligt på det de gör.

– Det inspirerar mig otroligt mycket och påminner om att det alltid finns mycket mer man kan lära sig.

Några råd till oss lite blyga men som älskar att dansa?

– Älskar du att dansa? Då är det inget annat som behövs för att du ska börja!

– Hitta en klass och lärare som skapar trygg plats för dig att lära sig, blygheten går över med tiden. Och kom ihåg att som elever, det enda du behöver göra är att ha kul och försöka så gott du kan! Hoppas att se dig på någon klass snart!

LINDA BÖNSTROM
linda.bonstrom@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Linda Bönström

Linda Bönström är statsvetare, gymnasielärare och samhällsdebattör och har tidigare verkat även som frilansande översättare och poet. Hon är numera bosatt i Värmland. Tillsammans med Peter Sjöblom är hon chefredaktör för musiksajten MONO. www.monomagasin.se

Det senaste från Scen & film

0 0kr