Att få vad man förtjänar

Krönikor
Bild: Pixabay.com (Lätt modifierad av Opulens).

ORÄTTVISOR. ”Kanske lever vi nu i vad som kommer att bli känt som den senaste medeltiden, vi kanske är tiden emellan trots allt”, skriver Linda Bönström.

”Det är många som inte får vad de förtjänat. Det är också många som får vad de inte har förtjänat. Egentligen finns det ingen rättvisa alls”, skriver Elsie Johansson. Kanske är det så som giftet tar sig in, sprider sig i samhällskroppen, skillnaden mellan förtjänt och oförtjänt utfaller i en personligt tagen bitterhet. Elakhet. Att arbeta med samhällsfrågor, att försöka skriva världen till en tydligare plats, kräver att man känner en intensiv ilska över oförrätter som inte nödvändigtvis är ens egna. Berättelsen begär ett våldsamt hantverk, händer skrubbade med stålull och ett lent sinneslag. Vad har vi annars att säga? Jag kom, jag såg och det gjorde mig detsamma?

LINDA BÖNSTROM

Linda Bönström är statsvetare, gymnasielärare och samhällsdebattör och har tidigare verkat även som frilansande översättare och poet. Hon är numera bosatt i Värmland. Tillsammans med Peter Sjöblom är hon chefredaktör för musiksajten MONO. www.monomagasin.se

Det senaste från Krönikor