Ge dig in i 80-talet när TV-hösten börjar

Scen & film.

TIPS. “Vi är vuxna med inkomster (förhoppningsvis) och mål och mening att köpa både streamingabonnemang och eventuell merchandise för det vi gillar. Så vad är bättre än att spela vår känsla av nostalgi och längtan efter en barndom som aldrig kommer igen?”, skriver Anna-Karin Linder.

70- och 80-talet är hett just nu inom TV. Det måste ju bero på att det är vi som är födda strax innan och i början av det som är de stora konsumentgrupperna just nu. Vi är vuxna med inkomster (förhoppningsvis) och mål och mening att köpa både streamingabonnemang och eventuell merchandise för det vi gillar. Så vad är bättre än att spela vår känsla av nostalgi och längtan efter en barndom som aldrig kommer igen? Vill du se TV som behandlar sena 70-talet och tidiga 80-talet finns det massor att välja mellan.

Om du är intresserad av hiphopens första tid i New Yorks förorter kan du njuta av The Get Down på Netflix. Det är ett skruvat och lätt absurdistiskt sent 70-tal som framställs, med massor av svinbra musik. Jag sträcksåg allt som fanns och längtade efter mer. Vi får följa Ezekiel och hans kompisar och hur de är med och startar den första hiphopscenen i Bronx.

För den tekniskt intresserade kan kanske Halt and Catch Fire vara en serie att sätta tänderna i. En serie som behandlar de första hemdatorerna och den teknik som möjliggjorde vårt datorburna samhälle. Komplett med fluffiga 80-talsfrisyrer!

Vill du mysa ned dig i en serie som hyllar den tidiga nördkulturen, Stephen King och alla skräckfilmer från 80-talet ska du såklart se Stranger Things, om några pojkar i en liten amerikansk småstad som råkar snubbla in i ett mysterium med parallella världar och konspirationer på hög nivå. Just Stranger Things blev ju en sån superhit att jag betvivlar att det finns särskilt många som inte redan sett den, men eftersom säsong 2 har premiär i oktober kan det ju vara läge att se om den lagom tills dess?

Och är inte skräckmys, datorer eller hiphop nåt för dig, så kanske du gillar ett annat tema vi sammankopplar med 80-talet – nämligen droger. Två välgjorda serier om kokainets intrång i USA är högaktuella.

Narcos handlar om den ökända kokainkungen Pablo Escobar och hans drogsyndikat i 80-talets Colombia. Den är löst baserad på verkliga händelser och säsong 3 har precis haft premiär. En smula machodude-dum på sina ställen, men fortfarande välgjord och spännande.

En ny serie som kan vara värd att kolla in är Snowfall som behandlar den första kokainvågen i USA i början av 80-talet. Vi får följa de unga knarklangarna som börjar tjäna stora pengar på att langa kokain och crack, samt – som de riktigt fula fiskarna längst upp i toppen av kokainhandeln – ser vi CIA:s dunkla förehavanden med högergerillor i Sydamerika. Mörkt, gritty och välgjort.

Så låt 80-talet svepa dig med sig nu när TV-hösten kommer. Jag är övertygad om att det kommer fler exempel längre fram, men här har du nåt att starta med. Det enda som saknas nu är väl en ny svensk TV-serie som behandlar det svenska 80-talet.  Så mycket must att hitta där! Kom igen SVT! Vi finns ju här och hungrar efter det!

The Get Down, Halt and Catch Fire, Narcos och Stranger Things kan du se på Netflix. Snowfall streamas på HBO Nordic.

ANNA-KARIN LINDER
annakarin.linder@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Anna-Karin Linder

Det senaste från Scen & film

0 0kr