Ljungens rötter, del 1

Prosa & poesi.

DIKTSAMLING. Varje fredag i sex veckor kommer Susann Wilhemssons dikter att publiceras som en sommarföljetong.

Jag vaknade av att jag skrev. Rad följde på rad. Det var nytt och det var bra och nu är det borta. Slickar sand från mina fingrar:

Flugsnapparens färd var så snabb över heden. Lågt långt borta som äter. Minns minnet från en urgröpt citron, innan s k ö l j e t. Vattnet som rengjorde såren.

Slagen som levandegjorde. Det ofrånkomliga i bitslaget här. I härarnas hjord kapslas du in som jord. Munnen mot gräset. Minnesasken. Fläktes upp och fann pandoralik basilisk. Som drömt. Som näringsrik omfångsrik mylla. Mask. Oätbart.

Skriver om. Måste minnas och jaga. Flyktigt mera. Börja om.

 

*

 

Försöker minnas dina fingrar över bordet. Långsökta och slingerjagade. Hur de förde mig långt ut i vattnet. Lämnade mig där. Korsett i blomstervatten. Vattensjuka tulpaner. Vinterblekt ljung. Gråt i vadmalsgrått. En vindpinad hed. Betesmarker. Lukten av krut och sekret. Avsöndrade vätskor. Svavel. Magnesiumvitt.

 

Det minns jag och fortsätter slicka med tungspetsen kring dina naglar. Kringrända av oro.

 

*

Kringränd av oro. Kringränd av krig. Det finns alltid orsaker. Till uppror. Pröva mig. Sök mera. Näringsrikt omfång i skogsparti. Det krigas aldrig på barmark. Det krigas aldrig i ingenmansland. Waste land i just so waste. Det krigas aldrig i gråzon.

Jag vet det nu: allt som kommer nära. Det närmar sig nu.

Energi i det saffransgula leendet. Skumluggen som brusar. Nyfiken. Som citron. Kan hända hörde jag skogstuppen råma. Säg mig. Drömde du också om stridstuppar i natt. Skenande mot dagsljuset. Vi är av samma blod och samma orsak. Samma slags guldgula ljus. Som väller fram ur kikarsiktet.

SUSANN WILHELMSSON
info@opulens.se

Det senaste från Prosa & poesi

0 0kr