Federico Fellini fyller 100

Prosa & poesi/Kultur.
Federico Fellini. Montage: Opulens.

HYLLNING PÅ PROSA. “Här kommer min hyllning till kanske världens bästa filmregissör och filmmanusförfattare Federico Fellini, i form av några rader om hans mest värderade film Il Casanova di Federico Fellini”, säger Vladimir Oravsky.

 

Vladimir Oravsky, född 1947 i Tjeckoslovakien, är en svensk författare och regissör.Han har publicerat barn- och ungdomsböcker och författat scenpjäser och filmmanus. Oravsky skriver ofta tillsammans med andra författare, däribland Kurt Peter Larsen. Med pjäsen AAAHR!!! vann de båda en dramatävling, utlyst av International Playwrights’ Forum och International Association of Theatre for Children and Young People (ASSITEJ).
Innan Oravsky blev författare på heltid så livnärde han sig i Sverige, Danmark, Schweiz, Thailand och USA som diversearbetare, bland annat inom kultursektorn.

“Mann und Weib, und Weib und Mann – reichen an die Gottheit an.”
(Imanuel Schikaneder, Wolfgang Amadeus Mozart, Die Zauberflöte)

Hjältarnas avbilder i form av stora dockor bärs som gudar i processioner. Hos dem finns nationens inneboende styrka och därför är de också först att fängslas vid erövringar.

VLADIMIR ORAVSKY
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr