Black Friday

Prosa & poesi
Foto: Pixabay.com

PROSADIKT. Om Marknaden får bestämma är vi alla värda och värdiga. Värda och värdiga en personal shopper som ler, viskar och smeker oss över huden. Någon som stryker oss genom håret och flätar in sin Osynliga hand mellan våra skälvande spruckna fingrar.

Om Marknaden får bestämma är vi alla värda och värdiga någon som hjälper oss att styra kundvagnen genom livets alla blindskär, uppförsbackar och snårskogar. Någon som lyssnar på oss när vi fastnat i grubblerier, långbänkar och grums, onödigheter som gör att vi aldrig når målet, kommer till saken eller lyckas få ändan ur vagnen. Någon som lotsar oss ur hopplösheter, ofullständigheter och mellanting, allt genom att viska vårt namn och berätta att kärleken alltid finns där och att spegelbilden som möter oss i provhytten i slutet av november alltid är vacker.

Fortsätt

 

Om Marknaden får bestämma är vi alla värda och värdiga någon hjälper oss fram bland butikshyllorna, någon som ger oss modet att låta varorna trilla ner i kundvagnen och styr oss fram till kassan. Någon som inspirerar oss till att öppna plånboken, hala fram betalkortet och låta det softade butiksljuset falla över handen som knappar in den heliga koden.

Om Marknaden får bestämma är vi alla värda och värdiga någon som låter sitt leende lysa över oss, värmen sprida sig i vår kropp och kundklubbsgemenskapen förgylla våra timmar, oförglömliga stunder som varar ända tills den röda skriften nere i kortterminalens dunkel förkunnar att transaktion icke medges och vi återigen blir varse de otåliga grymtningarna och dova trampandet från dem som står bakom oss i kön.

ERIK CARDELÚS

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Prosa & poesi

Lyrik: Djuna

DIKTDEBUT. Idag presenterar vi Tuva Richert, en poet som aldrig tidigare publicerats

Skilda världar

DIALOG. Christoffer Andersson gestaltar en dialog mellan två antagonister. Det blir ett

Lyrik: Graviditet

DIKTSVIT. Katarina O’Nils Franke har skrivit en stark diktsvit om graviditet och