Vart går Grekland efter Syriza?

Samhälle.
Montage: C Altgård / Opulens. Bildkälla: Pixabay.com

ANALYS. Det mesta talar för att den främlingsfientlige Voridis kommer att få en ledande roll i den högerregering som förväntas tillträda i Grekland inom kort. “Det återstår dock att se vad detta kan få för konsekvenser för det som varit ryggraden i den grekiska ekonomin — turistindustrin,” skriver Torsten Rönnerstrand.

 

 

Efter tre raka valförluster satsar det grekiska högerpartiet Nea Demokratia på att återta regeringsmakten efter vänsteralliansen Syriza. I EU-valet den 26 maj fick partiet en tredjedel av rösterna, och efter det kommande nyvalet den 7 juli kan man också räkna med stöd från småpartierna på den yttersta högerkanten. Dit hör liksom förut det neofascistiska Gyllene Gryning, men också den Putinvänliga nykomlingen Elliniki Lysi (”Grekisk lösning”) som fick 4,9 respektive 4,1 % i Europavalet.

Partiledare för Ny Demokrati är sedan 2016 Kyriakos Mitsotakis. Han tillhör den fjärde generationen i en dynasti av politiker som tillsammans med familjerna Papandreou och Karamanlis dominerat grekisk politik under stora delar av 1900-talet. Mitsotakis’ farfar och farfars far var parlamentsledamöter under mellankrigstiden, och hans från början tämligen liberale far Konstantinos medverkade i en lång rad brokiga ministärer, innan han åren 1990-1993 blev konservativ premiärminister för Ny Demokrati. En annan ombytlig medlem av familjen är Kyriakos syster, Dora Bakojannis. Hon hade varit borgmästare i Aten och utrikesminister i Kostas Karamanlis regering 2004-2009, innan hon grundade det kortvariga utbrytarpartiet Demokratiska alliansen (2009-2012). Inför parlamentsvalet 2012 återgick hon dock till Ny Demokrati.

Släkten Mitsotakis har för vana att försöka sitta på många stolar på en gång, men har ändå ansetts tillhöra den liberala mittfåran i Ny Demokrati. Många väljare väntade sig därför att valet av Kyriakos skulle innebära en tydlig brytning med de högerextremistiska kretsar som under hans företrädare Samaras fått stort inflytande över partiet.

Så blev det dock inte. Som vice partiledare har Mitsotakis valt en av Greklands mest kontroversiella högerpolitiker, antisemiten Adonis Georgiadis. Det tyder på att ledningen i Ny Demokrati vill permanenta sitt informella samarbete med yttersta högern. I samma riktning pekar den systematiska lanseringen av partiets tongivande ideolog, den nyfascistiske Makis Voridis som ingår i Mitsotakis skuggkabinett.

Antisemiten Adonis Georgiadis tillhör de kretsar som velat återknyta till arvet efter den militärjunta som styrde Grekland under åren 1967-1974. Som journalist har han dessutom gjort sig till talesman för nynazistiska idéer i en egen radioshow, där han gått till hårt angrepp mot Greklands judar. I sina valkampanjer har han gått fram under paroller som ”Ut med alla invandrare”. Dylika rasistiska utspel tycks dock inte ha utgjort något hinder i karriären. Som företrädare för högernationalistiska LAOS var han minister i den expeditionsministär som styrde Grekland 2011-2012. Liksom flera andra nyfascister övergick han 2012 till Ny Demokrati, och åren 2012-2015 satt han i Antonis Samaras regering som hälsominister.

Georgiadis kan tyckas extrem, men hans åsikter är långt ifrån ovanliga inom Ny Demokrati. Ett exempel på det är partiideologen och ”skuggministern” Makis Voridis. Liksom många andra av dagens högerextremister började han på 70-talet sin karriär som anhängare av den fängslade juntaledaren Georgios Papadopoulos och hans organisation EPEN. Under sin studietid på 80-talet utmärkte han sig genom att hota judiska studenter och måla hakkors på universitetsbyggnadens fasader.

Voridis var också ledare för en högerextremistisk liga som ägnade sig åt misshandel av meningsmotståndare och förföljelse av invandrare, därtill inspirerad av sin mentor Jean Marie Le Pen, den dåvarande ledaren för det starkt invandrarfientliga franska partiet Front National. I Le Pens anda hade Voridis tillsammans med nynazisten Konstantinos Plevris bildat det invandringskritiska partiet Hellenistiska Fronten (1994-2004), som med valspråket ”Rött Kort till Invandrarna” försökte hitta en fråga som skulle kunna appellera till den grekiska allmänheten. Detta parti blev dock inte alls den framgång grundarna hade väntat sig. I valen 1998, 1999, 2000 och 2002 fick man som regel bara några promille av rösterna och efter en kraftig tillbakagång (0,09 %) 2004 lades partiet ner.

Men detta innebar ingalunda slutet på Voridis politiska karriär. Efter nedläggningen av Hellenistiska Fronten sökte han sig till det nyfascistiska LAOS. När han 2007 blev parlamentsledamot för detta parti fick han genast stor uppmärksamhet i medierna, inte minst på grund av sin retoriska skicklighet, sin karisma och sina kontakter med inflytelserika familjer inom den yttersta högern. I kraft av detta ville han 2010 ställa upp i valet till borgmästare i Aten-området, men då fick han inte längre sin partiledares stöd. Denne motiverade sitt ställningstagande med att medierna publicerat en bild — fortfarande tillgänglig på nätet — där han beväpnad med en yxa går till attack mot en vänsterdemonstration. Själv avfärdade Voridis uppmärksamheten kring denna incident med att han behövt yxan för att försvara sig mot vänsterdemonstranterna. Incidenten ledde dock till att han tills vidare fick nöja sig med att representera LAOS i parlamentet.

Motgången för Voridis skulle dock bli högst tillfällig. År 2011 blev han representant för LAOS i den expeditionsministär under Loukas Papadimos som styrde Grekland åren 2011-2012. När denna regering efter nästan två år beredde sig att avgå, bytte han fot och övergick till Ny Demokrati, vilket ledde till att han efter nyvalet den 17 juni 2012 valdes in i parlamentet för detta parti och kort tid senare fick en plats i Antonis Samaras regering. Där fungerade han så sent som januari 2015 som minister för infrastruktur och kommunikationer.

Det mesta talar alltså för att den främlingsfientlige Voridis kommer att få en ledande roll i den högerregering som förväntas tillträda i början av juli. Det återstår dock att se vad detta kan få för konsekvenser för det som varit ryggraden i den grekiska ekonomin — turistindustrin.

TORSTEN RÖNNERSTRAND
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Samhälle

0 0kr