Vad menar Moderaterna med sin kampanj?

Media/Samhälle.

VALFLÄSK. I veckan kunde stockholmsbor på väg med tuben mötas av valårets första kampanj undertecknad Moderaterna. Partiet vill sätta ett stopp för kriminalitet och menar med kampanjnamnet att det är ”#slutsnackat”, och dags för en handling.

Med tacky slogans lyckas Moderaterna både med att föra en kampanj som är nedlåtande gentemot förortsbor och som kan användas som meme-underlag för internetvänstern att sprida hånfullt. Med andra ord en genialisk kampanj för valet 2018. Jag måste erkänna att jag skrattade när kampanjmaterialet dök upp i mina sociala medier-flöden. Men vem gynnas och missgynnas av mitt skratt och Moderaternas kampanj?

”Kniv i skolan? Bara på träslöjden”. ”Tillåtet gäng-tecken i skolan: Handuppräckning”. ”Aina ska med!” ”Tack the police”. Det kräver inte allt för mycket tankemöda innan kopplingen görs; Moderaterna inleder valåret med att försöka tala som kidsen, de från förorten – eller ”orten” om man nu ska vara helt ”down with the kids”. Det är inte första gången som företrädare för Moderaterna använder förortsslang för att framföra politiska budskap.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

2015 publicerade Tapani Juntunen, tidigare politiker för Moderaterna i Skärholmen, rap-texten Shoo Bree, jag blir så sne. I texten uppmanade politikern förortens unga att inte bara ”chilla” och ”softa”, men att man skulle ”plugga och drilla” för att få ”den para”, att skattehöjningar leder till att det är ”Din mamma som får gå till socialen”. Sedan dess har Juntunen lämnat Moderaterna och meddelat att han vill kandidera till riksdagen för Sverigedemokraterna.

Då som nu diskuterades språkbruket och budskapet ivrigt på sociala medier. Då som nu anspelade språkbruket och budskapet på negativa föreställningar om människor med invandrarbakgrund i socioekonomiskt utsatta områden. Och vi skrattade åt det.

Senast förra veckan föreslog Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att man ska skärpa kraven på invandrare för att lära sig svenska. Den som inte blir godkänd i ett specifikt språktest ska inte få permanent uppehållstillstånd, menar han. Det visar väl om inte annat att Kristersson kanske inte är så entusiastisk när det gäller språkmässiga variationer, trots allt. Moderaterna verkar bättre på att formulera skickligt dolda uppfattningar om skolelever med minoritetsbakgrund som knivbärande gängmedlemmar vilka ska motarbetas av polisen.

Med valårets första kampanj är det inte invandrare eller de som bor i utsatta områden som Kristerssons parti talar till. Snarare ger ”#slutsnackat” alla oss internetkrigande partister, sociala medier-kommentatorer och självutnämnda debattörer möjlighet att lägga vår energi på att håna, rätta syftningsfel och konstatera att Moderaterna har misslyckats med att vara down with the kids. I gengäld får partiet ytterligare exponering för deras allt mer invandrar- och minoritetsfientliga politik. Och vi skrattar åt det.

KEVIN SHAKIR
kevin.shakir@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Kevin Shakir

Kevin Shakir skriver och undervisar om internetkultur, nationalistiska och högerextremistiska rörelser och hur en konstant utvecklande medieverklighet påverkar människor och samhällen.

Det senaste från Media

0 0kr