Sveriges största säkerhetsrisk ser ut att vara SD

Krönikor.
Varning för SD. Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.
Montage: Opulens.

VALRÖRELSEN. Jimmie Åkessons uttalande om att riva moskéer och beröva återstående på religiösa symboler är ofattbart. Dels i sin innebörd, dels för att det är meningslöst, han vet att det inte kommer hända. Så varför han säger han det. Och varför just nu?

En del hävdar att det är för att stötta de egna när verkligheten inte blivit som SD lovade i valrörelsen, även om partiet i praktiken styr Sverige. Andra menar att SD skruvar upp sin retorik när fler partier närmar sig SD:s syn på frågan som är deras enda – migration. Min gissning är mer logisk och skrämmande. Den bygger på en vanlig och utmärkt journalistisk arbetsmetod – follow the money. Sålunda, vem eller vad tjänar på något. Misstanken är att spåret slutar och börjar i Kreml. Ett splittrat Sverige, fullt av hat mot invandrare, ett där grundläggande rättigheter ifrågasätts samt där ett inträde i Nato ständigt försvåras – vem är vinnaren där?

Vladimir Putin.

SD har haft gott om kopplingar till Ryssland och ett vurm för landet. I gryningen den 24 februari 2022 tvingades partiet till omvändning och förnekande. Det var då ryska attackhelikoptrar anföll och larvfötter på stridsvagnar krossade slumrande grödor i Europas kornbord – Ukraina. Gjorde SD lappkastet av övertygelse eller enbart av taktiska orsaker för att inte hamna fel i opinionen? Oklart.

Sambanden 

Hur ser sambanden ut? Låt oss syna ett par av dem.

I partiets tidigare syn på Europa-politiken gjorde man klart att befintliga maktsfärer skulle respekteras. Den ändrades efter februari 2022. Fram tills dess var partiet mot ett inträde i Nato. Precis som man till en början sade nej till EU och fortfarande yrar om Swexit. Anknytningar till västvärlden verkar inte locka SD.

Vidare finns kopplingar från profilerade SD-företrädare. När de avslöjats tillämpar SD:s ledning metoden i den berömda teckningen där tre apor håller för mun, ögon och öron – inte sett något, inte hört något, inte sagt något. Och Jimmie Åkesson har då ett kom-ihåg som i jämförelse får en guldfisk att framstå som minneskonstnär.

Kreml betalade

Pavel Gamov född i Moskva, var riksdagsman för SD 2014 – 2018 och ledamot i EU-nämnden och suppleant i utrikesutskottet. I november 2017 åkte han till Ryssland tillsammans med Chang Frick, mannen som betalade för Rasmus Paludans koranbränning. Syftet var att övervaka ett regionval. Det kom fram att resan var betald av Kreml. När han uppmanades att lämna SD, gjorde Pavlov klart att SD:s ledning känt till resan och vilka som betalat den.

Egor Putilov, är alias för en person med ryska rötter som varit folkbokförd i Sverige under minst tre olika namn. Var verksam som journalist och jobbade på SD:s kansli. Han skrev provocerande artiklar i flyktingfrågor där han debatterade mot en man som inte fanns. Eftersom Putilov skrivit även dennes artikel.

Säkerhetsrisk

Han sågs som en säkerhetsrisk då han för SD:s räkning jobbade i riksdagshuset, men inga bevis mot honom fanns. Ändå nekades han pressackreditering till Riksdagen då han av Säpo utpekades som en säkerhetsrisk. Han lämnade SD efter en märklig husaffär i Sverige som involverade en rysk företagsledare. Affären gjorde Putilov till mångmiljonär.

Mest uppseendeväckande är Mikael Jansson, SD:s partiledare före Jimmie Åkeson. Han valdes in i riksdagen för SD 2010 och 2014.

I april 2018 lämnade han partiet, blev politisk vilde men gick med i Alternativ för Sverige, där han senare blev ledare. Han satt med i försvarsutskottet, även efter avhoppet. Då åkte han till Moskva som inbjuden till en konferens för potentiella samarbetspartner till Kreml.

Hans unika kunskaper om svenska försvaret gjorde honom nog ytterst välkommen som potentiell samarbetspartner. Försvarsutskottets ordförande Allan Widman, L, konstaterade i DN att det som hänt ”inte var förvånande” men inte gick att göra något åt.

Det är upp till ledarmöterna själva att bestämma vem de träffar och vem de umgås med, sade Widman.

Vurm för Ryssland

Att Janssons vurm för Ryssland inte skulle ha funnits under hans tid i SD och att paritet inte skulle känt till den, förefaller osannolikt.

Rysslands vapendragare i EU är Ungern. De motsätter sig sanktioner mot Ryssland och vägrar släppa in Sverige i Nato.

Den ungerska regeringens agenda har länge lockat SD. Landets utveckling handlar bland annat om politisering av rättsväsende och högre utbildning samt att strypa media. Därför har EU hotat att dra in Ungerns bidrag.

Jomshof – Ungern

Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, har beklagat att SD inte kan agera som de vill eftersom “Sverige inte är Ungern” och media i Sverige ”inte fungerar som i Ungern”. Det gäller eftersom SD inte är i regeringsställning. Vilket kanske visar vad som kan hända om landet hamnar i ett läge med SD-dominerad regering, idag leder de landet med hjälp av tre marionetter.

Hur ryska kan vi bli?

Banden mellan SD och Kreml, var starka och öppna fram till invasionen i Ukraina. Nu läggs locket på. Men är de brutna? Och i SD:s DNA finns att Sverige ska stå utanför västvärlden i form av medlemskap i EU och Nato.

SD utpekar invandrare, främst muslimer, som hot mot ett fritt Sverige. Frågan är hur fritt Sverige blir om SD råder fullt ut? Hur ryska vi kan bli?

Lars Thulin bylinebild
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

Hörby, Victoria Benedictsson

Hörby och jag

HÖRBY. ”Det är alltså hög tid att någon berättar för de som
0 0kr