Kopian är bättre än originalet

Krönikor.
Collage: C Altgård / Opulens

SATIR. Iodine Jupiter ger trädgårdstips till Opulens läsare. Men han reflekterar också över skillnaden mellan original och kopia. Tänk om kopian är bättre än originalet!

 

Hösten är den tid på året då vi kanske grillar sista gången för säsongen. Men innan du bjuder gästerna till grillen måste du se till att ha fixat gräset, beskära buskar och träd. Många tips har förekommit om hur man vårdar gräsmattan inför vintern. Här får du ett klockrent alternativ:

Konstgräs inspirerat av naturen
Genom att återskapa det bästa från naturen finns ett väl fungerande konstgrässystem med egenskaper som påminner om en riktig trädgård – fast utan trist arbete. Med en kombination av olika typer av syntetgräs kan du flytta möblerna över hela ytan som du vill. Och det håller färgen året runt.

För en hållbar miljö
Artificiellt gräs är av många ansett som finare än naturligt gräs. Kopian är en upphöjd form av attraktion (det skulle nog konstnären Andy Warhol ha gillat). Generationer kan springa på samma gräs. Det har evig livslängd och behöver inte vattnas. Ett fint konstgräs kan vara ett gott alternativ för att klara krav på miljö och återvinning, Inga besprutningsgifter och färgmedel behöver tillstättas som i blekt naturgräs.

Med din kunskap om trädgårdsskötsel kan samarbete med tillverkare som arbetar med förnyelsebar energi få ett fint konstgräs att klara trivselfaktorer och stränga miljökrav. Hur konstgräs efter förbrukning kan återvinnas är idag viktigt för konsumenten. Komponenter i ett konstgrässystem är anpassat till varandra. Detta för att klara återanvändning till nya produkter som plastleksaker, sjukvårdsmaterial och bildäck.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

Är det dyrt att anlägga syntetiskt konstgräs?
Priset för ett konstgjort trädgårdsgräs kan variera beroende på vilka försutsättningar du har. Om du behöver göra ett stort markarbete påverkar det prisbilden. En annan fråga som är viktig för husägare är om gräset ska tillföras värme eller inte. Vill du anlägga sviktpad eller låta svikten komma från ifyllnadsmaterialet är det en smaksak − och en kostnadsfråga.

Ta hand om helheten
Ibland, särskilt på kuperad terräng, kan det vara en fördel att låta en utomstående ta hand om helheten. Det kan handla om rådgivning, projektering till slutförd installation. Med en totalentreprenad för en stor gräsplan kan du spara pengar. Glöm aldrig bort att din trädgård är till för att njutas av. Låt andra sköta det jobbiga.

Därför ska du välja plastgräs
Plastgräs har blivit en integrerad del av trädgårdskulturen i storstäder, men är också väl spridd i Kina. Skälet till detta är ett ökat behov av beständighet i en alltmer flyktig värld. Syntetiska människor, robotisering och AI- intelligens är andra tecken. Det artificiella har fått ett nytt genomslag i den ekologiska trenden som alltfler tycks ha tröttnat på.

  • På konstgräs kan du flytta möbler hårdare och oftare

På konstgräs springer familjen hur mycket den vill utan slitage och förlust av färg. Naturgräs slits efter kort tid, medan syntetgräs håller för barnens lek och bollspel sju dagar i veckan.

  • Plastgräs påverkas inte av väder och vind

En konstgräsmatta har en effektiv naturlig avrinning vid regn. Värme och torrt väder har ingen betydelse för gräsets kvalitet. Vattenpölar, lera eller gräsfria områden uteblir. Med konstgräs i trädgården behöver du aldrig ställa in middagar för att gräset är torrt och brunt.

  • Konstgräs kräver lite underhåll

Att klippa, och gödsla naturgräs kräver mycket jobb, tid och pengar. Men med konstgräs ingenting. Sköter du konstgräsmattan propert håller den i generationer med dess unika egenskaper.

Konstgräs för trädgård och stad
Njut mer av din trädgård. Konstgräs är den perfekta lösningen. Klippa, bespruta, beskära är snart ett minne blott. Omständigheterna är på vissa platser synnerligen ogynnsamma för naturligt gräs. Gräset under trädgårdsmöblerna är särskilt utsatt. Kanske vill du ordna till takterrassen, slippa klippa gräset i trädgården eller vid sommarstugan? Kanske du rent av vill ha lite grönt på företagsmarken? Plastgräsprodukter ser idag mycket naturliga ut. De är miljövänliga, dvs. inget slöseri med vatten, eller användande av bekämpningsmedel. Det konstgjorda gräset är helt återvinningsbart.

Trädgårdsfilosofi för ditt beslut om syntetgräs
Den franske trädgårdsfilosofen Jean Baudrillard talar i boken Amerique om att den slutliga segern över naturen är att återskapa den, tämja den och forma den, enligt ens egna preferenser. För oss som gillar trädgård och vill att den ska vara behagfull året runt lyder hans tröstrika ord: “ett konstgjort träd är inte en misslyckad efterapning, den är en egen produkt, en rekonstruktion förvisso, men samtidigt rent av något finare än den naturliga granen ute i skogen.”

Naturligtvis råder delade meningar om hans uppfattning, men jag håller med: Varför skapa ett paradis som går sönder?

Kalas på min gårdstäppa
Höstmörkret smyger på med kyla och löv. De kulörta lyktorna hänger dekorativt i äppelträden, marschallerna lyser välkomnande, klockorna klämtar i vinden. Gästerna är samlade på mitt nyinköpta plastgräs.

Efter ett par glas Åländskt lantvin anförtror mig vännen Niklas viskande vid grillen: ”Jag har aldrig sett nåt grönare för årstiden, det är ju fantastiskt!”  “Nej, och det ruttnar inte. Finns i rosa också.”

IODINE JUPITER
iodine.jupiter@opulens.se

 

iodine Jupiter är skriftställare med tematiska verk inom dramatik, musik och litteratur. En satirisk ton är ofta vapnet som riktas mot vår tids idioti. Bakom titlar som Dom dödas pornografi och Obscen sanning ryms både skönhet och civilisationskritik. En senare publikation i denna anda är En tjänstemans meditationer.

Det senaste från Krönikor

0 0kr