Jomshof – värsta hockeybusen

Krönikor.
Jomshof, koranbränningar, Riazat, SD, Sverigedemokraterna, Tidöavtalet, Tidö-laget, Tidöregeringen, Ulf Kristersson
Illustration: C Altgård / Opulens.

POLITISKT HAT. “Jomshofs roll blir då dubbel. Dels att fördjupa sprickan i nationen, dels att genom ständiga provokationer förflytta det som är den acceptabla mittpunkten i debatten”, skriver Lars Thulin.

Inom nordamerikansk hockey fanns länge begreppet Penalty Killers, alltså dödare av det andra lagets möjligheter när det egna drabbats av utvisningar. Dessa spelare var en samling åldrade och ärrade kämpar. Inte snabbast på isen och inte de med flest anteckningar i målprotokollen. Men de var stenhårda och kunde alla tjuvnyp. De verkade även okänsliga för smärta. De tålde nästan hur mycket stryk som helst. Och de var obrottsligt lojala med sitt lag.

Kunde konsten att sabotera

De var bara på isen när egna laget var drabbat av utvisningar. Under en sådan period handlar spelet inte om att bygga upp något konstruktivt, inte skapa målchanser. Utan bara att sabotera meningsfullt spel från motståndare, störa, förhala, riva sönder, provocera. Helt enkelt vara störig och elak. I det spelet var nästan alla metoder tillåtna.

Jomshof, en fullfjädrad sabotör

I Sveriges riksdag finns en fullfjädrad Penalty Killer. Hans namn är Richard Jomshof och han spelar för laget SD. Han stämmer nästan helt in på bilden av de transatlantiska hockeybusarna. Med två undantag. Det ena är att han inte är särskilt gammal. Det andra att han inte kallas in i nödsituationer. Utan ständigt är på isen och hyllad och väl använd av lagets coach, Jimmie Åkesson.

Richard Jomshof vill inte heller bygga upp något konstruktivt. Hans agenda är att riva ner, förstöra och provocera. Ofta på ett sätt som gör att logik, konsekvensanalys och eftertänksamhet helt saknas. Det märkliga är att han i riksdagen tilldelats den roll där dessa tre egenskaper är mer nödvändiga än på någon annan post i parlamentet – ordförande i justitieutskottet.

Värst i hela riksdagen

Ingen i riksdagen har gjort så mycket för att störa och försena vårt inträde i Nato, ingen har gjort så mycket för att skapa ett vi-och-dom samhälle, ingen har strött så mycket salt i öppna sår. Ingen har hällt så mycket tändvätska på glödande brasor.

Ville se hundra koraner brinna

När koranbränningarna plågade Sverige, och de inleddes med ekonomisk hjälp från en SD-profil, uppmanade Jomshof efteråt Sverige att bränna hundra koraner. Han kallade profeten Muhammed för rövare och massmördare. profeten var verksam för 1 400 år, och beskrivningarna av honom överensstämmer med åtskilliga av huvudpersonerna i Bibeln.

Han hävdar att Sverige islamiseras. Hans uttalande skedde när Sverige är måltavla för islamisk terror, och i vårt mest spända säkerhetsläge sedan andra världskriget. Inte minst från Ryssland. Men fram till invasionen i Ukraina hade SD mycket goda kontakter med detta land. Att Jomshof hjälper till att skapa bra grogrund för desinformation förvånar därför inte.

Med sinne för tajming

Samma dag som vi äntligen skulle klara sista hindret till Nato vräker Jomshof på med hat mot vänsterriksdagsmannen Daniel Riazat. Precis som en god hockeyspelare har Jomshof god tajming. Vet precis när en passning ska läggas.

Flera borgerliga ledarskribenter medger att mannen är en belastning för de flesta som gillar tidölaget. Men de hävdar att de flesta i gruppen som kallas De fyra gäng: Mattias Karlsson, Björn Söder, Jimmie Åkesson och Richard Jomshof, är på väg bort. För de två första stämmer måhända spådomarna. För de två sistnämnda är det precis tvärtom.

Åkesson och hans penalty killer är den duo som kraftfullt, och inte utan framgång, kämpar för att förvandla Sverige till den typ nation som är drömmen för Donald Trump, Victor Orban, Recep Tayyip Erdogan. Och var det för Jair Bolsonaro och korpralen som ledde Tyskland i tolv år fram till 1945.

Ett styrelseskick, till en början populistiskt, med målet att utrota det som definierar vår parlamentariska demokrati. Hörnpelarna är tre: ifrågasätta nuvarande systemets legitimitet, (det gjorde Jomshof genom att antyda att valfusk kunde ha förekommit om vänstersidan vann valet), politisering av rättsväsendet (som ordförande i justitieutskott håller han ständigt på med det ) och tystande av fria medier (här arbetar Tidöpartierna med att dra in presstöd till små tidningar samt strypa och kastrera public service.)

Arbetar med att splittra nationen

För att få den nuvarande demokratin att gå med på detta skapas en splittring i landet med tydliga syndabockar samt övertygelsen att landet är allvarligt hotat av en yttre fiende. För att avvärja hotet måste politikerna agera snabbt och kraftfullt. Då måste gamla föreställningar om demokrati och rättssäkerhet offras.

Jomshofs dubbelroll

Jomshofs roll blir då dubbel. Dels att fördjupa sprickan i nationen, dels att genom ständiga provokationer förflytta det som är den acceptabla mittpunkten i debatten. Allt enligt principen två steg framåt men bara ett bakåt.

För ingen ska tro att det finns en spricka mellan Jomshof och den ledare som med järnhand styr SD, Jimmie Åkesson. Alla utbrott och spyor på sociala medier från den forne samhällskunskapsläraren Jomshof är med största sannolikhet godkända ner till enskilda kommatecken av SD:s ledning. Vilken är liktydig med Jimmie Åkesson.

Statist-minister Kristersson

Och vår statist-minister Ulf Kristersson, är inte som en riktig statsminister, utan han är just statist för Jimmie Åkesson, säger heller ingenting som inte SD-ledaren först har godkänt.

Så var är konungariket Sveriges ställning som demokratiskt samhälle på väg? Jo, för att använda ytterligare en bild från ishockeyn. Med största sannolikhet – sudden death.

ANVÄND DENNA! LARS THULINlars.thulin@opulens.se
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr