In vino veritas

Krönikor.
(Foto: Vinotecarium / Pixabay.com)

GAMLA ROMARNA. “Mitt förslag är att det bara serveras klimatskadat vin och den enklaste sortens vegetarisk kost till de församlade”, skriver Erik Cardelús apropå FN:s klimattoppmöte i Glasgow i november.

In vino veritas, sade de gamla romarna. Genom vinet kommer sanningen fram. Vi slappnar av och tungan slinter. Vem har inte sett en människa visa dolda sidor av sig själv under påverkan av ett glas vin eller två? Doktor Jekyll and Mister Hyde, fast med rödvinsränder på munnen.

Nyligen framträdde en sommelier på teve och talade om att det ”gör ont i hjärtat”.
Och nog har vi alla lite ont i hjärtat, av och till. Ett liv utan hjärtesorg är svårt att leva.

Men sanningen som lösgjorde sig ur denna vinfinsmakarmun var av annorlunda slag, den handlade om klimatet. Det handlade om att årets vinskörd i världens mest kända vitvinsdistrikt – Chablis – är en katastrof. Extremväder – frost och nederbörd – har skadat druvorna, skador som ligger helt i linje med klimatförändringarna och som har kommit för att stanna. Problemet har varit känt sedan länge, men nu börjar mumlet stiga till vrål, något vi inte längre kan tänka bort. Inte ens i Chablis och i de finaste salonger.

Minns bara de enorma och okontrollerbara skogsbränderna i Kalifornien och Australien. Och nog kommer vi snart kunna odla vin i Gävle, om inte vingårdarna där hamnar under vatten innan de spikats upp. En annan trend är att mycket av dagens vin kommer att bli sötare, om klimatförändringar tillåts skena på. Skadat vin och sötare vin, för som bekant driver värmen fram sötma hos druvorna. Så istället för friska och fräscha viner blir det glögg ute på terrassen under den kvalmiga sommarnatten med brandrök i luften. Och nog är detta inget att gå efter, oavsett om vi dyrkar tillväxt och växande bankkonton eller inte? Vi sänder också en gigantisk fulfaktura till våra barn och barnbarn, om inte annat.

Sött är vinet och bitter är sanningen, mest av allt är planeten skadad. Om det kommer att drickas så mycket vin på FN:s klimattoppmöte i Glasgow i november, vet vi inte. Sannolikt kommer en och annan höjdare skåla i någon dyr dryck. Kanske äts också dyra biffar, köttstycken som färdats lång väg för att hamna i rätt mun. Kanske från kor som betat i Amazonas avhuggna skog.

Mitt förslag är att det bara serveras klimatskadat vin och den enklaste sortens vegetarisk kost till de församlade på toppmötet. Det är bra för magkänslan. För det sägs ju så ofta att man använder magkänslan när det tas viktiga och svåra beslut. Och redan de gamla romarna visste det där med vinet: att ur vinklunken lösgör sig sanningen. Sanningen att klimatfrågan är på största allvar, att läget är riktigt illa och det måste göras långt mycket mer än idag.

ERIK CARDELÚS
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr