Svenska dokumentären “Sabaya” kritiseras

Nyheter.
Hogir Hirori (mitten) i samband med Guldbaggenomineringarna 2019. Till höger syns producenten Antonio Russo Merenda, som också har producerat vinnarfilmen “Sabaya”. Arkivbild. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)

AVTAL. Dokumentären “Sabaya” skildrar yazidiska kvinnor som flytt från IS. Nu säger flera av kvinnorna till New York Times att de inte har velat medverka.

– Jag kan inte se att vi gjort något oetiskt eller fel, säger filmens producent Antonio Russo Merenda till Dagens Nyheter.

“Sabaya” följer ett antal kvinnor som flytt från IS i Syrien, först till ett syriskt läger och senare till ett så kallat “säkert hus”. Filmen prisades på Sundancefestivalen i februari, men nu säger tre kvinnor som medverkar i dokumentären att de inte förstod vad materialet skulle användas till. En fjärde säger att hon avböjde medverkan till regissören Hogir Hirori.

Kvinnorna hävdar att de fick skriftliga avtal på mejl, först två år efter att de hade filmats. Och att avtalen var på engelska.

– Det är felaktigt, alla fick avtalet även på arabiska, ett språk som vi hade säkerställt i förväg att dessa kvinnor kunde behärska för att samtliga helt enkelt skulle kunna förstå avtalets innehåll, säger Antonio Russo Merenda till DN.

New York Times skriver att mejlen med avtalen var daterade efter att filmen haft premiär. Filmteamet säger sig ha medgivande från alla som deltar i filmen och kallar artikeln i NYT “smutskastning”.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr