Experternas aprilskämt

Debatt/Samhälle.
Collage: Opulens.

CORONAVÅNDOR. Först tyckte våra experter att coronatester var verkningslösa, något som myndigheter i utlandet uppenbarligen var för dumma att förstå, men i förrgår beordrade våra beslutsfattare sent omsider att ”kraftigt utöka antalet coronatester i Sverige”, skriver Vladimir Oravsky.

 

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se

Vi svenskar möter covid-19 på vårt eget, svenska vis, med åtgärderna baserade på våra svenska experters råd och rön. Danskar, tyskar och fransmän, uppfattar vårt sätt att handskas med covid-19 som ett skämt och menar att vårt sätt inte baserar sig på vetenskap utan på tro, gissningar och förhoppningar.

Vår syn på danskars, tyskars och fransmäns åtgärder är att dessa är ett skämt, eftersom att deras ansträngningar är betydligt större än våra, och att dessa inte baserar sig på expertis och vetenskap.

”Sveriges 21 regioner har enats om nya riktlinjer för skyddsutrustning. I dessa ingår inte munskydd”, kan man läsa i svenska tidningar. Alla de som menar att munskyddet utgör ett fundamentalt skydd mot smittan, uppfattar detta beslut som ett skämt. Kanske till och med ett dödligt skämt.

Region Stockholm menar att vårdpersonal som behandlar coronapatienter gott kan jobba i kortärmade rockar. För andra låter det som ett aprilskämt. Kanske till och med ett dödligt skämt

Först tyckte våra experter och politiker att coronatester var verkningslösa och tärde helt i onödan på resurser som krävdes på andra håll, något som myndigheter i utlandet uppenbarligen var för dumma att förstå, men i förrgår beordrade våra beslutsfattare sent omsider att ”kraftigt utöka antalet coronatester i Sverige”.

Ett ständigt återkommande råd från våra experter och politiker är att vi bör stanna hemma om vi känner oss sjuka. Men utländska experter och politiker, samt Lena Einhorn läkare med en doktorsexamen i virologi och tumörbiologi från Karolinska Institutet i Stockholm, menar att detta är ett uppenbart bluff-råd, eftersom att corona kan smitta även utan symptom.

Svenska Folkhälsomyndigheten har strukit kravet på att människor som avlidit av covid-19 skall läggas i särskilda säckar, samtidigt som Karolinska universitetssjukhuset, tillsammans med resten av världen, anser och hävdar att kroppen är smittsam även efter döden.

Vårt svenska, av experterna och de ledande politikerna tillåtande förhållande till resor, restaurangbesök, biografbesök, gymbesök och skidsemestrar, betraktas i utlandet som ett skämt. Ogenomtänkt, obegripligt och farligt skämt. Skämt, skämt, skämt, skämt.

Än så länge har vi inte facit på vems expertis, den svenska eller den som resten av världen förespråkar, har rätt i sitt tänkande och sina strategier. Men varför inte använda sig av försiktighetsprincipen, den som innebär att man handlar på ett sådant sätt att risker undvikes? Eller menar den svenska expertisen att deras vägledning inte skapar några risker?

En dag är det max 500 människor som kan samlas på en och samma plats i offentliga sammankomster och tillställningar, nästa dag är det 50, samtidigt som de får vara max 2 i Danmark.

Den svenska experimentella inlärningsprincipen trial and error, är enligt mig oetisk och moraliskt förkastlig när den utsätter befolkningen för större risker än vad alla andra förespråkar och tillåter. Att utföra försök på människor, genom att vänta på evidens, vem som hade rätt, de försiktiga eller de dumdristigt experimentella, är nära på så pass förkastligt, att detta förhållningssätt borde prövas i domstol.

Vi kan inte vara säkra på vad exakt som bör göras, eftersom just nu, verkar det som, vet ingen. Och allra minst av alla, vet våra politiker. Trots det, stiger vår tilltro till dem, sägs det. Är inte det paradoxalt? Paradoxalt in absurdum. En dag är det max 500 människor som kan samlas på en och samma plats i offentliga sammankomster och tillställningar, nästa dag är det 50, samtidigt som de får vara max 2 i Danmark. Och Agnes Wold, också hon en expert, om än inte i virologi utan i bakteriologi, menar att det gott skulle kunna vara 2 000 personer som samlas i en restaurang, så länge de håller avstånd på minst 1,5 meter från varandra. Och Agnes Wold skulle kunna ha rätt, om det inte var så att det mellan dessa 2 000 matgäster, skulle gå och flyga ett ganska så stort antal kypare och virus-pollinera dessa, likt bina som flyger och kryper från blomma till blomma och befruktar dessa.

Det mesta som sägs verkar handla om mer eller mindre genomtänkta gissningar. Det mesta som sägs, verkar vara ett skämt för alla dem som inte håller med.

 

VLADIMIR ORAVSKY
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr