Dickpics ger likes

Krönikor/Samhälle
”Likes.” Collage: C Altgård / Opulens

ANALYS. Det ligger prestige i att på sociala medier visa upp hur mycket oönskat raggande man utsätts för. Att ikläda sig offerrollen kan ge många lätta likes. Myra Åhbeck Öhrman efterlyser lite grundläggande analys och sund källkritik.

 

 

Då och då kollar jag mina bortfiltrerade meddelanden i sociala medier. Ni vet, sådana som göms under en annan flik för att algoritmerna finner meddelandet suspekt eller för att du inte följer avsändaren. Mest är det spam. Ibland något anonymt raggkonto som skriver ”hej”, oftast på engelska. Mer sällan blir jag skickad bilder, som automatiskt döljs och måste klickas fram av nyfikenhet. Det fåtal gånger en kukbild gömmer sig bakom maskeringen blir jag nästan upprymd. Inte för att jag känner mig bekräftad eller tänd, utan snarare för att det är så roligt att driva med det.

Jag och några bekanta har till och med en chatt dedikerad till precis sånt. Trots trettiotalet medlemmar är den ganska tyst. De som bidrar mest är en kompis som satt i system att lura ur snubbar bilder genom att posera som kvinna i internationella dejtinggrupper, och en bög som trålar Grindr.

Med sitt fokus på att hitta snusk har Grindr en lite annan ton än straighta motsvarigheter, där matchningar är mindre benägna att slänga fram varudeklarationen omedelbart. Det är då själva fan att bögar alltid ska ha allt det roliga. Själv får jag nöja mig med spam. Lyckligtvis blandas det upp med en smal men stadig ström av hjärtevärmande hyllningar, samt klumpar av påståenden om att jag är en idiot när jag skrivit något som upprör svärjishögern. Att göra karriär på att exponera klantiga raggningsförsök, kukbilder och sexuella trakasserier vore således ganska svårt för mig.

När jag ser den typen av inlägg, snuskiga kontaktförsök, brukar jag roa mig med att analysera dem. Försöka hitta avsändaren, eller förstå kontexten. För mig är det intressant att veta vad som får någon att göra sig själv till åtlöje på det sättet.

På sätt och vis är det synd. Den typen av inlägg, de få gånger jag gjort dem, drar alltid hem bra reaktioner. Folk älskar att gotta sig i andras tafflighet. Kanske är det därför vi ser så mycket av det. Har du inte barn eller särdeles gulliga djurungar hemma är den typen av content bland det bästa du kan posta för likes. Det slår till och med snygga halvnakna selfies (tro mig, jag har gjort matten). När jag ser den typen av inlägg, snuskiga kontaktförsök, brukar jag roa mig med att analysera dem. Försöka hitta avsändaren, eller förstå kontexten. För mig är det intressant att veta vad som får någon att göra sig själv till åtlöje på det sättet.

Här kommer därför min ovetenskapliga analys av fenomenets mest vanliga grupper.

En del är personer som kontaktar någon som på olika sätt gett uttryck för en sexuell preferens (dejtingprofil, pratat om kinky grejer de gillar på ett forum, sexiga selfies med flirtiga bildtexter). De inleder ofta med en referens till vad som skrivits. Det här kan vara okej eller inte, det beror egentligen helt på mottagarens reaktion.

En del är personer med någon typ av utvecklingsstörning. Kommer meddelandet från en svensk snubbe utanför en sexuell kontext men är omedelbart och klumpigt explicit är det här nästan alltid fallet.

En del är tidigare nämnda spam. Oklart om det är äkta personer eller någon sorts bottar, men de följer samma mall. Oftast väldigt korta av typen ”hey (beautiful/sexy/kärleksemojis). De är väldigt sällan på svenska eller med svenska namn.

Prenumerera på Opulens nyhetsbrev gratis!

 

En rätt liten del är personer som verkar få en exhibitionistisk kick av att främmande människor ska se hens kink/kuk. Kanske till och med är ute efter att hånas eller bli utskälld. Dessa personer är egentligen den äckligaste gruppen. Om din kink är beroende av att du blandar in okända människor som inte samtyckt, behöver du jobba med dig själv. Eller flytta verksamheten till Reddit där det finns subforum med samtyckande voyeurer.

Däremot har jag märkt att det ligger prestige i att visa hur mycket oönskat raggande man utsätts för. Därav alla lätta likes.

Jag är så klart intresserad av huruvida andra kvinnor har en annorlunda upplevelse, men min vidare ovetenskapliga undersökning i ämnet har hittills inte visat några större avvikelser. Däremot har jag märkt att det ligger prestige i att visa hur mycket oönskat raggande man utsätts för. Därav alla lätta likes.

Det här gör att inläggen sällan ifrågasätts. Att visa att man själv inte får den här veritabla invasionen av främmande kukar och snusk, är att säga att man inte är lika åtråvärd. Ser postaren dessutom till att måla sin humblebrag, oavsett vilken grupp avsändaren tillhör, med samma övergreppspensel? Då blir det omöjligt för andra att ifrågasätta dina motiv eller meddelandets kontext. Vi har nämligen nästan alla lärt oss, efter många jävla år, att det är ofint att ifrågasätta offer.

Nu behöver vi bara lära oss att applicera lite grundläggande analys och sund källkritik också.

MYRA ÅHBECK ÖHRMAN

Myra Åhbeck Öhrman är frilansande skribent, föreläsare och debattör med inriktning på en spretig blandning av internetkultur, jämställdhetsfrågor och antifascism. Senast verksam som kampanjansvarig och granskare i den antirasistiska organisationen ”Inte rasist, men…”. Har bott största delen av sitt liv i den norrländska glesbygden, men inte ens det kunde riktigt ta stockholmaren ur henne.

Det senaste från Krönikor

Vår iskalla värld

OMÄNSKLIGHET. ”Varje kropp en historia, inte menad att förstås utifrån regelverk eller