Dags att ta itu med ungas psykiska ohälsa

Debatt/Samhälle.

 

Bild: Pixabay.com

FÖRÄNDRING. Vi behöver få reklammakarna att sluta retuschera bilderna och i stället visa vanliga människor, som har olika färg och form. Ge ett barn beröm när det gör något bra, i stället för att kommentera utseendet, skriver Miljöpartiets distriktsordförande i Östergötland Mia Sköld.

 

 

Debattsugen? Skicka bidrag till debatt@opulens.se

Vi har idag ungdomar som mår riktigt dåligt. Den psykiska ohälsan ökar och vi behöver hitta metoder för att bryta mönstret. Om vi ska kunna hitta lösningar som kan få ned ohälsotalen behöver vi bena ut vilka de bakomliggande orsakerna är.

Vi kan börja med bilderna vi matas med överallt. Det är bilder på människor som är otroligt vackra. De har inte en enda skavank någonstans. Inte en leverfläck eller finne, öronen symmetriskt placerade, vackert formade ögon, lagom mycket skäggstubb och framförallt, välsvarvade kroppar. I verkligheten är vi alla olika. Med olika färg, olika hår, lite sneda och vinda och med olika form.

Till och med skyltdockorna som ska visa upp våra kläder har onaturliga former. Granskar man dem har det både nålats och tråcklats för att kläderna ska sitta snyggt.

Det är inte speciellt underligt att barn som bara ser alla dessa perfekta människor på reklampelare, i modemagasin, i tidningar, och i sociala medier, lätt kan få föreställningen att det är så en människa egentligen ska se ut. Ska man försöka likna den trådsmala modellen på bilden måste man svälta. Ungdomar som lider av ätstörningar är mycket vanligt förekommande. Det är bara ett sätt på vilket den psykiska ohälsan visar sig.

Dessa trådsmala modeller har inte bara den mest välsvarvade kroppen utan också den mest fantastiska sminkningen. Några av de mest populära youtubers våra unga följer har just sminkning som tema. Där lär de ut knep och där kan man lära sig hur man kan göra om sitt utseende, nästan till oigenkännlighet. Söta tjejer som förvandlas till målade dockor.

Det är också viktigt vad ger vi våra barn beröm och uppmuntran för. Ger vi det för att man har en fin tröja på sig, för att man har en ny spännande frisyr, kan gå i högklackade skor, eller har lyckats bygga upp ett helt berg av muskler. Eller ger vi dem beröm och uppmuntran för att de är de fantastiska människor de är, som kan lära sig olika saker, som kan vara en riktig vän.

Unga tjejer har många krav att leva upp till. De ska vara felfritt vackra. De ska ha det mest fantastiska hårsvall. De måste ägna timmar åt att sminka sig. De ska ha de bästa märkeskläderna. De måste vara bäst i alla ämnen i skolan och de ska vara ihop med den snyggaste killen. Det är nog inte underligt att de inte mår så bra.

Vi behöver få reklammakarna att sluta retuschera bilderna och i stället visa vanliga människor, som har olika färg och form. Vi behöver tänka på hur vi talar med våra barn. Ge ett barn beröm när det gör något bra, i stället för att kommentera utseendet.

Miljöpartiet har gått till val med att köerna till psykvården för unga ska kortas eller helst försvinna helt. Det kanske inte bara ska ske genom att anställa fler psykologer, det kanske ska ske också genom att vi undanröjer ohälsans bakomliggande orsaker.

Det jag tagit upp här kommer inte att räcka för att få ned ohälsotalen, men det kan vara en början, och många bäckar små…

MIA SKÖLD
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr