Alabama blues

Krönikor/Samhälle
Montage: Opulens.

ETIK. Abortmotståndare världen över vädrar morgonluft efter att delstaten Alabama i onsdags röstade igenom USA:s striktaste lag som förbjuder abort även vid våldtäkt och incest. För tjugo år sedan träffade jag den då ledande abortmotståndaren i Sverige.

 

 

I de flesta människors liv finns det händelser som ställer saker och ting på sin spets och som kräver att man väljer väg. Kristdemokraten Mikael Oscarsson hade precis haft en sådan omtumlande tid bakom sig inför riksdagsvalet 1998. Valet stod mellan ledarskap för det organiserade abortmotståndet i Ja till Livet och en plats i riksdagen. Han valde det senare.

Stax efter riksdagsvalet träffade jag Mikael Oscarsson för en intervju till tidningen Arbetaren. Jag ville då främst tala med honom om ett annat val. Ett sådant som jag och min fru Carolina hade ställts inför några år tidigare.

Logga in för att läsa resten av artikeln.

STEFAN BERGMARK

 

Följ oss eller gilla artikeln:
Prenumerera gratis
Twitter
Instagram
RSS

Stefan Bergmark är journalist. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Krönikor

Gå till Toppen