Ylva Hällen ska få fjärdeklassare att lästävla

Nyheter.
Ylva Hällen leder i höst ”Den stora läsutmaningen” som riktas till landets fjärdeklassare (foto: Alexander Larsson Vierth/TT)

LÄSTÄVLING. Författaren och programledaren Ylva Hällen leder årets upplaga av ”Den stora läsutmaningen”, en lästävling för fjärdeklassare som arrangeras av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren.

Syftet är att hitta läsglädjen genom att träna, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande, där man framhåller att Sverige i dag ligger i bottenskiktet bland OECD-länderna när det gäller läsning bland barn och unga.

Enligt Pisa-undersökningens läslustindex från i höstas har Sverige den sjätte svagaste läslusten bland OECD-ländernas 15-åringar. Bara i Nederländerna, Norge, Belgien, Danmark och Schweiz är den ännu lägre.

Även författarna Jenny Jägerfeld, Johan Anderblad och Johan Rundberg medverkar i årets upplaga av tävlingen som pågår under hösten. Fjolårets tävling vanns av klass 4 på Hindby skola i Malmö, med 5 969 lästa böcker.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr