Svenska stjärnor spelar på kritiserad festival

Nyheter.
Eric Prydz är en av de svenska artister som är bokade på den saudiarabiska festivalen Soundstorm. Arkivbild. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)

REGIMKRITIK. Svenska artister som Rebecca & Fiona, Eric Prydz, Alesso och Swedish House Mafia-medlemmen Axwell är bokade till den saudiarabiska festivalen Soundstorm. Nu uppmanas de att ställa in och tänka om, rapporterar bland annat DN och ETC.

Saudiarabiens regim har de senaste åren anklagats för grova brott mot mänskliga rättigheter.

I ett öppet brev i Washington Post vädjade Hatice Cengiz, fästmö till den mördade journalisten Jamal Khashoggi, tidigare i veckan till Justin Bieber om att inte uppträda i Saudiarabien vid en konsert på ett formel 1-evenemang den 5 december.

MDL Beast Soundstorm anordnas i huvudstaden Riyadh mellan den 16 och 19 december, i samarbete med Saudiarabiens underhållningsmyndighet.

På Amnesty är man inte förvånad över att landet väljer att anordna dessa typer av kulturevenemang.

– Det finns en stor risk med sådana här evenemang att man försöker skifta fokus från det som faktiskt pågår i landet. Det är svårt för mig att uttala mig om det är en medveten strategi eller en förhoppning från den saudiska regimen, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på svenska Amnesty i en intervju med Expressen.

Enligt henne förespråkar inte Amnesty en bojkott.

– Men väljer man, som artist, att åka dit och uppträda tycker jag att man har en skyldighet att sätta sig in och läsa på. Men även sprida kunskap till sina följare.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr