Guetta försvarar spelning på saudisk festival

Nyheter.
David Guetta. (Foto: Jon Gambrell/AP/TT)

ARTISTKRITIK. Artister har mötts av hård kritik för att ha tackat ja till att spela på festivaler i Saudiarabien.

Den franske stjärn-dj:n David Guetta har däremot inte haft någon tanke på att ställa in helgens festival Soundstorm och slår ifrån sig kritiken.

– Jag spelar för människor, säger han till AP.

I ett öppet brev i The Washington Post i november vädjade Hatice Cengiz, fästmö till den mördade journalisten Jamal Khashoggi, till Justin Bieber att inte uppträda i landet i början av december. Men Bieber genomförde spelningen ändå.

David Guetta uppträder under helgen på den saudiarabiska festivalen Soundstorm som hålls i huvudstaden Riyadh.

“För människor”

Saudiarabiens regim har de senaste åren anklagats för grova brott mot mänskliga rättigheter. Guetta har däremot inte haft någon tanke på att ställa in.

– Jag spelar inte för politiker, jag spelar för människor, sade dj:n till AP inför helgens spelning.

Festivalen var en av de första där både män och kvinnor fick delta. Saudiarabien har de senaste åren genomfört flera förändringar som lättat på landets hårt kritiserade regelverk för kvinnor. Sedan 2018 får kvinnor exempelvis gå på fotbollsmatcher och köra bil.

Skulle ha spelat

Kritiker menar dock att förändringarna främst är kosmetiska.

För fyra år sedan fick kvinnor inte köra bil och nu kan de gå på en konsert med David Guetta och dansa. Det är ett stort framsteg, sade Guetta vidare under intervjun.
Självklart finns det fler saker som behöver göras för att förbättra landet, men jag tror att det kommer att öppna upp och faktiskt röra sig i rätt riktning.

Den svenska dj-duon Rebecca & Fiona var bokad till festivalen, men meddelade i slutet av november att de ställt in sin medverkan.

Expressen skriver att svenska artisterna La Fleur och Eric Prydz skulle ha spelat på festivalen på torsdagen respektive fredagen, men ingen av dem dök upp. De stod heller inte med på det slutliga spelschemat som presenterades av Soundstorm.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr