Snart blir det samisk melodifestival på SVT Play

Nyheter.
Alla deltagare i Sámi Grand Prix 2023 (Foto: SVT)

DIREKTSÄNDNING. Den samiska melodifestivalen Sámi Grand Prix är den största musiktävlingen i Sápmi och arrangeras som en del av påskfestivalen i Kautokeino. 12 bidrag tävlar i kategorierna sång och jojk.

I ett pressmeddelande rapporteras det att den samiska melodifestivalen, Sámi Grand Prix, kommer att direktsändas den 8 april kl. 19:50 på SVT Play och i Sameradion i Sveriges Radio Play. Festivalen, som äger rum i Kautokeino i Nordnorge, är ett samarbete mellan norska NRK Sápmi, Sveriges Radio och SVT. Tolv bidrag tävlar, varav sex i sångkategorin och sex i jojk-kategorin.

De tävlande artisterna kommer från svenska, norska och finska sidan av Sápmi och sjunger på något av de tio samiska språken. Tittarna och en jury delar på makten att rösta fram två finalister i varje kategori. Dessa ska sedan mötas i en guldfinal där enbart tittarna avgör vilka som blir segrarna. Två slutliga vinnarbidrag från guldfinalen får förutom äran också 20.000 norska kronor i vinstsumma. Sändningen leds av Agnete Saba och Ole Mathis Sara Nedrejord och kommenteras på svenska av Natalie Carrion och William Stenvall Zetterström.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr