Öppna upp med hjälp av “Folk med ångest”

Nyheter.
Dan Ekborg och Alfred Svensson spelar huvudrollerna i “Folk med ångest”. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)

SERIEPREMIÄR. Ett bankrån går fel och bland gisslan blottas personliga bekymmer. I mellandagarna är det premiär för Netflix-serien “Folk med ångest”.

– Jag hoppas att serien ska få andra att våga öppna upp lite grann, säger regissören Felix Herngren.

“Folk med ångest”

Premiär: 29 december på Netflix.

Regissör: Felix Herngren.

Manus: Camilla Ahlgren och Alex Haridi.

Skådespelare: Dan Ekborg, Alfred Svensson, Leif Andrée, Marika Lagercrantz, Per Andersson, Sofia Ledarp, Shima Niavarani med flera.

“Folk med ångest” baseras på Fredrik Backmans roman med samma namn från 2019. Både den och Netflix nya serie handlar om ett bankrån som får ett gisslandrama till följd där åtta personer hålls fångna i en lägenhet, varpå två småstadspoliser står inför sitt yrkeslivs största utmaning.

Regissören Felix Herngren visste direkt när boken kom ut att han ville göra film eller serie av den.

– Fredrik Backman är alltid så bra på att beskriva människor och karaktärer. Och det är precis det jag alltid har gillat med att filma – att gestalta karaktärer och att försöka sätta fingret på människor och deras vardagsbekymmer, säger han.

Öppna upp

Han beskriver “Folk med ångest” som en berättelse om att försöka sitt bästa och att hjälpa andra.

– Om man själv bär på lite ångest, vilket alla friska människor gör, kan det hjälpa om man vågar prata med andra om det, att man vågar öppna upp sig lite grann. Det blir så mycket enklare då. Bekymren blir mindre om man pratar om dem och erkänner dem. Jag hoppas att serien kan ge en sådan liten skjuts till dem som tittar, säger han.

Poliserna Jim och Jack, som dessutom råkar vara far och son, spelas av Alfred Svensson och Dan Ekborg. Svensson poängterar att “Folk med ångest” innehåller både moll och dur.

– Det är både ett fint, gripande och lite sorgligt drama med många dysfunktionella relationer och olyckliga människor, men det är också en väldigt rolig historia, säger han.

Gå på djupet

Alfred Svensson är främst känd för sin roll i SVT:s komediserie “Leif & Billy”, och rollen som Jack är hans första stora huvudroll.

– Det var helt klart en utmaning, men väldigt kul för mig att få göra en roll där jag mer kan utgå från mig själv. Då kan man gå mycket mer på djupet, och det var intressant, annorlunda och roligt, säger han.

Även Dan Ekborg hoppas att serien ska kunna leda till att människor bryr sig mer om varandra.

– Att man ska bli bättre på att lyssna, vara mer vaksam på hur andra människor mår. Det finns så många personer där ute som mår dåligt, och i den här moderna tiden med skärmar överallt är det lätt att inte se varandra, säger han.

“Folk med ångest” har premiär den 29 december.

“Folk med ångest”

Premiär: 29 december på Netflix.

Regissör: Felix Herngren.

Manus: Camilla Ahlgren och Alex Haridi.

Skådespelare: Dan Ekborg, Alfred Svensson, Leif Andrée, Marika Lagercrantz, Per Andersson, Sofia Ledarp, Shima Niavarani med flera.

Sara Haldert/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr