Ny blogg återuppväcker gamla böcker

Nyheter.
Ivo Holmqvist ger bortglömda böcker nytt liv via den nylanserade hemsidan Libri resureccti. (Foto: Recensionsportalen. Montage: Opulens)

BLOGG. Nu lanseras den nya bloggen Libri resurrecti, ett samarbete mellan Opulens och Ekström & Garay, där bortglömda böcker plockas fram i ljuset – och får nytt liv.

Libri resurrecti betyder just böcker som återuppväcks på latin, och är en blogg lanserad av Opulens och Ekström & Garay förlag. Idén är att uppmärksamma böcker som en gång lästes men som idag har glömts bort i havet av ny litteratur.

– Det läses mer än någonsin i Sverige idag, men det betyder inte att gamla och bra böcker ska behöva försvinna i pappersmassan, säger litteraturvetaren Ivo Holmqvist, som startat upp och driver Libri resurrecti.

För varje bok skriver Holmqvist ett sammandrag med information om boken och författaren. Är det en engelsk bok som inte blivit översatt, skriver han på engelska. Utomstående är också välkomna att lämna bidrag på Libri resurrecti, som är tänkt att bli ett forum för litteratur.

Idén föddes för cirka ett halvår sedan när Holmqvist kom över en amerikansk hemsida med ett liknande koncept, där en man skriver om böcker som fallit mellan stolarna.

– Det här kan man göra med svenska böcker med, tänkte jag, och så gjorde jag det! Nu läser jag i en väldig fart och är uppe i fjortonde boken, säger han.

Holmqvist är fil.dr i engelsk litteratur och pensionerad professor i skandinavistik, med lång erfarenhet av att recensera böcker i såväl dagstidningar som tidskrifter. För att hitta de gamla godbitarna har han stor nytta av sitt litteraturintresse och letar både på loppisar och i antikvariat. Kriteriet är att böckerna inte är sådana som de flesta redan känner till.

– Det är ju böcker som min mormor hade på bokhyllan. Vissa har jag aldrig hört talas om förut, men det betyder inte att de inte är värda att tas på allvar, säger Holmqvist.

En förhoppning med Libri resurrecti är att människor ska bibehålla sitt intresse för historien och för vad som skett tidigare. Men floden av nya böcker som aldrig tycks sina, menar Holmqvist gör det lättare att komma över dem, och särskilt på loppisar och antikvariat har de aldrig varit billigare.

– Det är roligt, böcker ska cirkulera!, säger han.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr