Liljestrand om Sverige i klimatkatastrofens tid

Nyheter.
“Om det uppstår anarki eller inte, som det gör i min roman, det ska bli spännande att se. Men det är konstigt om vi inte har en litteratur som utforskar möjligheterna för hur samhället kommer att påverkas och hur vår gemenskap kommer att belastas av klimatförändringarna”, säger Jens Liljestrand om sin nya bok. (Foto: Duygu Getiren/TT)

KLIMATHOT. När halva Sverige brinner och glaciärerna smälter – hur ska vi då leva våra liv? I en ny roman undersöker Jens Liljestrand vad de dystopiska framtidsutsikterna gör med vår gemenskap och våra drömmar.

Jens Liljestrand
Född: 1974
Bor: Täby
Familj: Fru och tre barn, 15, 12 och 2 år.Aktuell: Med romanen “Även om allt tar slut” som också har sålts till tretton länder, bland andra USA, England, Tyskland, Italien, Holland, Spanien och Frankrike.Läser: “En stor biografi över Hemingway och recensionsböcker som vanligt”.Karriär: Debuterade 2003 med reportageboken “Made in Pride” och året därpå kom reportageboken “Vi äro svenska scouter vi”, ett porträtt av medelklassens barn. Första skönlitterära boken var novellsamlingen “Paris–Dakar” 2008. Han har också skrivit “Adonis” och en biografi om Vilhelm Moberg, “Mannen i skogen”. Nyligen slutade han som biträdande kulturchef på Expressen, där han numera frilansar.Planer: “Jag har en ny biografi som jag arbetar med, om Sara Lidman. Så jag vill ägna mig mer åt författarskapet och sedan fortsätter jag att arbeta exklusivt för Expressen som skribent, men jag är inte längre anställd där. Jag trivs jättebra med det. För skrivandet behöver man ha sjok av tid som är svåra att förena med en fast anställning. Jag tyckte att jag blev tvungen att välja.”

I Sverige år 2022 rasar bränder i halva landet. Sommaren är den hetaste någonsin, men samtidigt är det den svalaste som huvudpersonerna i boken “Även om allt tar slut” kommer att få uppleva i resten av sina liv.

Elin Swedenmark/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr