Lars Adaktusson om Israels avstånd från SD

Nyheter.
Lars Adaktusson (KD). (Foto: Vogler, CC BY-SA 3.0)

ISRAEL. Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman framhåller i en DN-artikel att landet tar avstånd från Sverigedemokraterna. Lars Adaktusson från Israelvänliga KD tror inte att relationen mellan länderna kommer att påverkas även om SD får större utrymme i Sveriges regering.

I en artikel i Dagens Nyheter häromdagen säger Ziv Nevo Kulman, Israels ambassadör i Sverige, att landet helt tar avstånd från Sverigedemokraterna och menar att det är en moralisk ståndpunkt då partiet har rötter i nazismen. Sedan Sverige erkände Palestina 2014 har relationen till Israel varit svag, men kontakten börjar stärkas. Hur relationen kommer att utveckla sig om SD får större utrymme i regeringen vid nästa val återstår att se.

Lars Adaktusson, riksdagsledamot i Kristdemokraterna, ett parti som är positivt inställda till Israel och samarbetar med SD, tror inte att relationen mellan länderna kommer att påverkas.

– Min bild är att Israel skulle ha kontakter även med den regering som möjligtvis har stöd av SD, inte minst nu med de upptinade relationerna, säger han.

Adaktusson menar att den Israeliska regeringen har haft diplomatiska kontakter med andra europeiska länder där regeringen har samarbetat med liknande partier som SD. Exempelvis Österrike där högerpopulistiska FPÖ, Österrikiska Frihetspartiet, har funnits med som stödparti till landets regeringsparti.

– Vad jag förstår så har Israelerna och Israels ambassadör i Österrike haft goda kontakter med regeringen, inte med ministrarna som tillhör FPÖ men via andra företrädare.

Ambassadörens uttalande är ingen nyhet enligt Adaktusson, som menar att det snarare är en israelisk uppfattning som funnits under lång tid med tanke på landets historia.

– Med det som har hänt det judiska folket genom århundradena och inte minst det som har hänt i Europa i samband med andra världskriget, så är det klart att det har satt spår historiskt som kommer ta lång tid att läka, säger han.

Han framhåller att Kristdemokraterna som parti inte har tagit någon ställning i saken, men anser själv att ingen annan kan lägga sig i Israels beslut om vilka de vill ha relationer med.

– Det här är ett beslut som man har rätt att fatta från Israeliskt håll utan att det på något sätt inkräktar på diplomatiska relationer mellan länderna. Det kommer vi självklart att ha respekt för, säger han och fortsätter:

– Vi betraktar oss som goda vänner till Israel och har under många år arbetat för en mer balanserad mellanösternpolitik och syn på Israel, och det kommer vi att fortsätta göra.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr