Kvällens jojkbattle är en nyhet på Samiska Veckan

Nyheter.
Samisk flagga på Kyrkbron i Umeå den 29 november, en samisk flaggdag till minne av Elsa Laula. (Foto: Peter Steggo, Umeå kommun)

SAMISK KULTUR. Just nu pågår Samiska Veckan, Ubmejen Biejvieh, i Umeå, en kulturfestival och mötesplats för samisk kultur. Nytt för i år är tävlingen jojkbattle som går av stapeln ikväll.

Samiska Veckan

När: 1-7 november 2021

Var: Umeå kommun

Arrangörer: Umeå Sameförening i samarbete med Umeå Kommun, Kulturrådet, Region Västerbotten och Sametinget.

Ubmejen Biejvieh, eller Samiska Veckan, är Umeå sameförenings årligen återkommande kulturfestival som just nu pågår i staden. Bland annat konserter, föreläsningar, utställningar, samedans och barnaktiviteter står på programmet.

– Samiska Veckan presenterar mycket av det bästa som finns av kulturutbudet i Sápmi för en samisk och allmän publik, säger Nicklas Danielsen, producent.

En nyhet på programmet är kvällens improvisationstävling i jojk, en jojkbattle, där varje deltagare går upp på scen en och en för att jojka till ett liveband med professionella musiker. Deltagarna har en minut på sig att få till det bästa segmentet de klarar av att leverera på max en minut. En jury bedömer vilka som går vidare och får möta varandra tills en “jokebattle master” är utsedd till vinnare av 10 000 kronor.

Jojken är en viktig komponent i samisk identitet. Eftersom Sápmi är fördelat i många olika språkgrupper från norr till söder förklarar Danielsen att det är väldigt svårt att kommunicera med varandra på samiska inom regionen. Jojken, däremot, förhåller sig inte på samma sätt till normer och regler som språket gör, vilket Danielsen menar gör det lättare att tillägna sig jojken som en kulturell komponent i en samisk identitet.

– Språken har utvecklats under så lång tid och geografiskt, men jojken överskrider den här språkbarriären och är något som knyter samman folk oavsett var i Sápmi man kommer ifrån.

Syftet med Samiska Veckan är först och främst att vara en mötesplats för människor och samisk kultur. Med tanke på att det är ett samiskt arrangemang så är mötesplatsen extra viktig.

– Att ha en hållpunkt med datum och plats har alltid varit väldigt centralt i kulturen, säger Danielsen.

Efter helgen hoppas han att besökarna lämnar festivalen med goda minnen, upplevelser och en önskan om att komma tillbaka.

Samiska Veckan

När: 1-7 november 2021

Var: Umeå kommun

Arrangörer: Umeå Sameförening i samarbete med Umeå Kommun, Kulturrådet, Region Västerbotten och Sametinget.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr