“Jakten” på snöleoparden tog tio år

Nyheter.
Det tog Vincent Munier tio år att få se snöleoparden i verkligheten (foto: Njutafilms)

DOKUMENTÄRFILM. Vincent Munier är en av världens mest hyllade naturfotografer. Snöleoparden är ett av världens skyggaste och mest hotade kattdjur. Nu har de båda mötts – resultatet är dokumentärfilmen ”Snöleoparden”.

Fakta: Personerna bakom “Snöleoparden”

Fotografen Vincent Munier har tilldelats BBC:s fotopris Wildlife Photographer of the Year tre gånger. Han har fotograferat djurlivet sedan han var tolv år gammal.

Regissören Marie Amiguet har en kandidatexamen i biologi, men drevs snart till dokumentärgenren. På filmen “The valley of the wolves” var hon fotograf.

– I mina bilder och i filmen vill jag berätta om hur viktig naturen är för oss, om hur viktigt det är att inte fortsätta förstöra planetens djurliv, säger Munier när han och filmens regissör Marie Amiguet möter TT via en zoom-länk från Paris.

Snöleoparden är ett mytomspunnet djur, som i det vilda lever högt uppe i bergstrakterna i Himalaya och Centralasien. Den är ett eftertraktat byte för tjuvjägare, och beräkningar säger att det numera finns runt 2 000 exemplar kvar av det rödlistade djuret. Det är inte många som har lyckats få se det i det vilda – för Vincent Munier tog det tio år.

– Han har rest fram och tillbaka mellan Frankrike och Tibet. 2017 kom han till mig och undrade om vi kunde göra någonting tillsammans. Året efter gjorde vi vår resa, och när vi kom hem klippte vi filmen under två och ett halvt år, säger Marie Amiguet.

Snöleopard och björnar

De gjorde resan tillsammans med författaren och äventyraren Sylvain Tesson, och filmen handlar inte bara om hur de försöker hitta snöleoparden utan också om möten med allt från misstänksamma vakter uppe i bergen till möten med björnar och andra djur. Det är en mycket tyst och kontemplativ film.

– Jag mår betydligt bättre när jag får vistas i naturen än när jag är i en stad. I det vilda finns det harmoni och lugn. Att vara i naturen göder min själ. Jag behöver det vilda, jag behöver naturen, säger Vincent Munier.

“Ser skadan vi åstadkommer”

Han tycker att människan dominerar planeten – och decimerar de andra levande varelserna.

– Jag växte upp nära naturen, och jag ser hela tiden vilken skada vi åstadkommer. Vi glömmer hur viktig naturen är för oss. För mig framkallar den känslor som är omöjliga att beskriva i ord, men jag hoppas att jag genom mitt jobb kan förmedla dessa känslor.

Vad hade de gjort om de inte hade kommit i kontakt med snöleoparden?

– Det skulle blivit en film, men den skulle ha sett annorlunda ut, svarar Marie Amiguet.
När vi åkte i väg var inget skrivet, jag tvivlade på att vi skulle lyckas, medan Vincent var övertygad. Varje dag kände jag mig osäker över vad vi skulle lyckas med. Hur som helst hade det varit en erfarenhet att berätta om.

Fakta: Personerna bakom “Snöleoparden”

Fotografen Vincent Munier har tilldelats BBC:s fotopris Wildlife Photographer of the Year tre gånger. Han har fotograferat djurlivet sedan han var tolv år gammal.

Regissören Marie Amiguet har en kandidatexamen i biologi, men drevs snart till dokumentärgenren. På filmen “The valley of the wolves” var hon fotograf.

Gunnar Rehlin/TT

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr