Inställt gång på gång – hur laddar teatrarna om?

Nyheter.
“Det är en väldigt smärtsam situation. Att vara i ett limbo och inte veta”, säger Frida Röhl som tillsammans med manusförfattaren Alejandro Leiva Wenger har tvingats uppleva hur premiären av deras pjäser skjuts upp på grund av coronapandemin. (Foto: Anders Wiklund/TT)

UTMANING. Inställt, uppskjutet och inställt igen. Teatervärlden har fått lägga ner och ladda om i över ett år. Men vad händer med skådespelarna och scenkonsten som inte får möta sin publik? 

Fakta: Publikrestriktkioner

29 mars 2020 blev en publikgräns på 50 personer huvudregeln för allmänna sammankomster.

22 oktober meddelade regeringen att sittande publik på högst 300 personer tillåts på kultur- och sportevenemang från den 1 november, med högst två personer i varje sällskap.

16 november 2020 sänktes taket från 300 till åtta personer för allmänna sammankomster. Restriktionerna trädde i kraft den 24 november.

26 februari 2021 definierade Folkhälsomyndigheten i sitt remissyttrande tre olika smittlägen och angav publiktak utifrån dessa. Vid det sämsta smittoläget är gränsen för sittande publik inomhus 50 personer, vid ett något bättre 300 personer. Först vid ett tredje scenario, då sjukvården har goda förutsättningar att klara vården av covidpatienter, tas taket för inomhuspublik bort.

Den nyskrivna föreställningen “Pappas födelsedag” av dramatikern Alejandro Leiva Wenger skulle precis få urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm när restriktionerna skärptes, i oktober förra året. Efter tre genrep med 30-40 personer i publiken blev pjäsen inställd. Att testpubliken var lyrisk gjorde det bara mer smärtsamt, tycker regissören Frida Röhl.


Elin Swedenmark/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr