Inga löften från regeringen om Nimis

Nyheter.
Om och hur Lars Vilks stenkonstverk Arx, med Nimis i bakgrunden, i Kullabergs naturreservat i Höganäs kommun ska bevaras är oklart. Kulturdepartementet vill inte ta ställning med hänvisning till att ”politiken ska hålla en armslängds avstånd till konsten”. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)

LARS VILKS. Kulturdepartementet anser sig inte kunna engagera sig i bevarandet av Lars Vilks efterlämnade konstverk Nimis och Arx. Och Höganäs kommuns högsta ledning är splittrad.

Efter konstnären Lars Vilks bortgång har Höganäs kommun sökt stöd hos kulturdepartementet för bevarandet av Vilks drivvedsskulptur Nimis och stenskulpturen Arx, rapporterar HD/Sydsvenskan.

Nu har departementsrådet Rani Kasapi svarat på Höganäs kommuns förfrågan om eventuellt stöd. Hon anser att politiken ska hålla en armslängds avstånd till konsten och inte definiera vad som har konstnärlig kvalitet.

”Kulturdepartementet bör därför inte heller lyfta fram specifika konstverk. Kulturen ska vara en obunden kraft med yttrandefriheten som grund,” skriver Rani Kasapi enligt HD/Sydsvenskan.

Höganäskommunalrådet Peter Schölander (M) kallar svaret ”lite goddag yxskaft”, men även kommunledningen är kluven i frågan. När ärendet om Nimis och Arx bevarande senast var uppe i kommunstyrelsen var politikerna inte eniga. Socialdemokraterna vill bara att frågan ska utredas, inte att man ska slå fast att Vilks verk ska bevaras. I nästa vecka kommer Nimis återigen att vara ett ärende på kommunstyrelsens möte.

Jan Samuelsson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr