Hyllad författare om empatins problem

Nyheter.
“Empati i fiktion är intressant, för man pratar ofta om att man ska identifiera sig med personerna i boken som något eftersträvansvärt. Men jag är intresserad av när empati gör dig obekväm, och där man ifrågasätter sin impuls att ha empati för någon – är det alltid något bra? Kan man alltid identifiera sig med någons subjektiva ståndpunkt?” säger Katie Kitamura som i “Närheten” skriver om krigsförbrytare (foto: Paul Wennerholm/TT)

TUDELNINGAR. Språket, relationerna och vår plats i världen – allt är osäkert i Katie Kitamuras hyllade roman “Närheten”, som följer en tolk i en internationell brottsdomstol. Den lilla människans vilsenhet inför världspolitiken är också författarens egen.

Elin Swedenmark/TT

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr