Hon blir ny vd för Filminstitutet

Nyheter.
Anette Novak. Arkivbild. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)

NY VD. Anette Novak tar över som vd för Svenska Filminstitutet efter Anna Serner.

Styrelsen för Svenska Filminstitutet har utsett Anette Novak som ny vd. Hon kommer närmast från tjänsten som direktör för Statens medieråd.

“Jag är glad och hedrad över styrelsens förtroende och ser fram emot att ta mig an den spännande uppgiften att leda Filminstitutet in i framtiden. Det kommer att vara utmanande, jag tar mig därför an uppgiften med stor ödmjukhet”, säger hon i ett pressmeddelande.

Anette Novak har sedan 2018 varit direktör och myndighetschef för Statens medieråd, som bland annat ansvarar för svensk filmgranskning. Tidigare har hon bland annat varit regeringens särskilda utredare för Medieutredningen. Hon är utbildad journalist och har haft en rad chefstjänster inom området, bland annat som chefredaktör och ansvarig utgivare för Norran i Skellefteå.

Anette Novak tillträder i april nästa år.

Hon efterträder Anna Serner, som lämnar posten efter tio år. Under Serners ledning har Svenska Filminstitutet tagit flera initiativ för att öka jämställdheten i svensk film, bland annat genom ett uttalat mål om att filmstöden ska fördelas lika mellan män och kvinnor. Samtidigt har hon också utsatts för kritik, bland annat för att svensk film inte har lyckats nå tillräckligt stor publik på senare år.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr