Här är vindkraftsparken Greta Thunberg demonstrerar mot

Nyheter.
Konflikten mellan behov av energiproduktion och samers rättigheter. Foto: Frankie Fouganthin/ Wikimedia Commons, montage: Opulens

Den svenska klimataktivitsten Greta Thunberg blev idag bortburen av norsk polis i centrala Oslo. Detta efter en demonstration mot vindkraftsanläggningar i samiska renbetesmarker. 

Aktivister i Oslo som blockerar porten till ett av norska regeringens departementen. (Foto: Håkan Sandell)
Aktivister i Oslo som blockerar porten till ett av den norska regeringens departementen. (Foto: Håkan Sandell)

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 20, utrustad med samisk flagga, har anslutit till de demonstranter som under flera dagar blockerat entréer till politiska departementshus i protest mot att vindkraftsparkerna på Fosen inte rivs. Idag bars hon och de andra sittstrejkarna bort av norsk polis. Det är en i raden av demonstrationer som anordnats i Oslos regeringskvarter. Förra veckan flyttade aktivister in och övernattade i norska olje- energidepartementets foajé, rapporterar NRK

Demonstrationerna handlar om två vindkraftsparker på halvön Fosen, nära Trondheim, som kom på plats 2019 och 2020. De ingår i Europas största landbaserade vindkraftsanläggning. Även om många förordar förnybar el har platsen för anläggningen ifrågasatts då de försvårar för den samiska rennäringen. Renar, särskilt honorna, räds och undviker vindkraftverk. Demonstranterna kräver att vindkraftsparken rivs och att området återlämnas till samerna. 

– Vi har gjort bedömningen att läget är kritiskt nu. Det är inte så att folk vill komma hit och sitta utanför departementet, säger Greta Thunberg till NRK.

Till NRK säger hon vidare att det egentliga brottet är begånget av norska staten. När ärendet togs upp i Norges högsta domstol vann renägarna. Det menades att de mänskliga rättigheternas 27:e artikel inte uppfyllts, alltså att samerna hade förvägrats rätten till kulturellt utövande. Beslutet att tillåta bygget av vindkraftsparkerna var ogiltigt, enligt en enig högsta domstol. Samtidigt tog rätten inte ställning i frågan om vindkraftverken bör rivas, men fastslog att byggandet var olagligt.  Över ett år har gått sedan domstolen lämnade sitt svar men vindsnurrorna står fortfarande kvar. 

Det är inte första gången konflikten står mellan energiförsörjning och samers rättigheter. Frågan om Fosens vindkraftsparker har liknats vid 70-talets Alta-konflikt då samer motsatte sig byggandet av ett vattenkraftverk.

EDVIN GRANS
info@opulens.se
 

Det senaste från Nyheter

0 0kr