Gitarrfestival hyllar musikprofiler

Nyheter.
Violinisten Leticia Moreno medverkar i en hyllningskonsert till tangomästaren Ástor Piazzolla på Uppsala internationella gitarrfestival. (Foto: Omar Ayyashi)

FESTIVAL. Uppsala internationella gitarrfestival återvänder i livetappning. I årets program hyllas musikprofilerna Ástor Piazzolla och Joaquín Rodrigo.

Efter ett år av digital anpassning återvänder Uppsala internationella gitarrfestival nu som liveevenemang.

I festivalprogrammets centrum står två hyllningskonserter. Den ena tillägnas den spanske kompositören Joaquín Rodrigo, som i år skulle ha fyllt 120 år, och framförs av den Grammisbelönade gitarristen Jacob Kellerman, dirigenten Christian Karlsen och Tallinn Chamber Orchestra.

Den andra hyllningskonserten är ett 100-årsjubileum tillägnat den argentinske kompositören Ástor Piazzolla, som under sin livstid tog tangon in i de musikaliska finrummen. Bland de medverkande finns Piazzolla-uttolkaren Roberto Aussel och violinisten Leticia Moreno.

Festivalprogrammet inkluderar också den prisbelönta musikern Sofia Karlsson, den brittiske gitarristen Guthrie Govan, en omarbetad gitarrkonsert av den spanske tonsättaren Francisco Coll och ett Django Reinhardt-inspirerat program framfört av Gustav Lundgren och Olli Soikkeli.

“Det är en stor glädje att kunna samla så många namnkunniga musiker i Uppsala”, säger festivalens chef Klaus Pontvik i ett pressmeddelande.

Uppsala internationella gitarrfestival anordnas på Uppsala Konsert & Kongress 14–16 oktober.

Matilda Källén/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr