Fängelset gav Strotsev nya insikter om regimen

Nyheter.
“Tidigare brukade protestgemenskapen i Belarus bara samla en minoritet, och då kunde makthavarna separera dem från resten av folket. Men här inträffade något ovanligt, att protesten kom i resonans med majoriteten av belarusier, både bland eliten och bland vanliga människor, säger poeten Dmitrij Strotsev från Belarus. (Foto: Fredrik Sandberg)

POESI. Han är en av Belarus mest framträdande poeter. Dmitrij Strotsev skrev en dikt om dagen under demonstrationerna mot regimen. I “Belarus omkullkastat” skildrar han maktens övervåld och motståndet som förenar folket.

Fakta: Belarus

Belarus har skakats av omfattande protester sedan det av omvärlden fördömda presidentvalet den 9 augusti, efter vilket den auktoritäre Lukasjenko utropade sig som segrare.Sedan dess har regimkritiska belarusier protesterat.

Belarus styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regering.

Parlamentet har ytterst begränsade befogenheter. I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten. Presidenten har rätt att utfärda dekret, det vill säga ett slags lagar som inte måste godkännas av parlamentet.

På olika formella grunder underkänns regimkritiker som vill kandidera i president- eller parlamentsval. Endast kandidater som har godkänts av valmyndigheten får hålla valmöten.

Enligt oppositionsledarna har över 30 000 människor gripits sedan protesterna inleddes. Vittnesmålen om tortyr och övergrepp i polishäktena är mångfaldiga och flera demonstranter har dödats.

Alla presidentval sedan 1994 har dömts ut som odemokratiska.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

”Tålamod/tiden är på vår sida/landets eniga rytm”. Så inleder Dmitrij Strotsev diktsamlingen “Belarus omkullkastat”, om den våldsamma utvecklingen i hemlandet. Efter valet 2020, då Aleksandr Lukasjenko utropade sig till segrare, gick hundratusentals belarusier ut på gatorna för att protestera, i sällan skådad omfattning.

Det senaste från Nyheter

0 0kr