Exilnav för journalister i Kirkenes

Nyheter.
Barents Observer-team består av ryska och norska reportrar. Från vänster Denis Zagore, Georgii Chentemirov, Elizaveta Vereykina, Atle Staalesen och Thomas Nilsen. (Foto: Roman Prokopenko via thebarentsobserver.com)

JOURNALISTIK. Exilnavet syftar till att stärka kunskapen om Ryssland och Norden. Barents Observer har samarbetat med UiT The Arctic University of Norway i ett projekt för att främja exiljournalistiken.

The Barents Observer är en nättidning som publicerar nyheter från Barentsregionen och Arktis, på engelska, ryska och kinesiska. Den är baserad i norska Kirkenes och ägs av journalisterna som skriver för den.

— Bland många av de människor som har tvingats fly från Ryssland under det senaste året finns några av landets bästa journalister. Det är en stor resurs som kan bidra till media, civilsamhället och akademin utanför Ryssland, säger Atle Staalesen, utgivare på Barents Observer i en artikel i den egna tidningen.  

Tidningen har lanserat ett samarbetsinitiativ med UiT The Arctic University of Norway för att utöka en rysk exilmiljö i Kirkenes, en norsk gränsstad som ligger bara några kilometer från den ryska Kolahalvön.

I kölvattnet på Ukrainakriget öppnade Barents Observer i vintras sin redaktion för journalister på flykt från Ryssland. Tack vare det ekonomiska stödet från Stiftelsen Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Sør-Varangers kommun och Landstinget i Troms och Finnmark fick projektet den finansiering som behövdes för att börja bygga ett exiljournalistiknav.

De två första journalisterna, Denis Zagore och Georgii Chentemirov, anlände till Kirkenes i höstas och producerar nu dagliga nyhetsartiklar om utvecklingen i norr. Den tredje reportern, Elizaveta Vereykina, en videojournalist med många års erfarenhet från BBC Moscow Bureau, anlände i februari.

Vereykina lämnade Ryssland på grund av de farliga förhållandena för journalister där.

—  Som rysk medborgare är man extremt sårbar för den ryska staten”, säger hon. 

Vereykina har bevakat protester mot regeringen i Vitryssland och Ryssland och satt på planet från Berlin till Moskva med oppositionspolitikern Aleksei Navalnyj när han i januari 2021 återvände till Moskva och omdelbart greps. Hon har också intervjuat mödrar till dödade soldater och antikrigsaktivister. Vereykina anser att det uppe i norr erbjuds många möjligheter och att hennes kompetens kan komma till sin rätt där.

— Jag ser att samhället här värdesätter journalistik och att jag kan bidra med mycket. Samtidigt är människor som vi utstötta i Ryssland, trakasserade av en hjärntvättad aggressiv befolkning och statlig TV-propaganda, något som påminner om hur det var under Stalins styre.

Det gemensamma initiativet mellan Barents Observer och Tromsö universitet syftar till att utforska sätt att utveckla det norsk-ryska samarbetet med ryssar i exil.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr