De knäcker Astrid Lindgrens krumelunser

Nyheter.
Maria Bergendal, Jenny Nilsson och forskningsledaren Malin Nauwerck tar sig an tre av Astrid Lindgrens stenogramblock med okänt innehåll. (Foto: Christine Olsson/TT)

STENOGRAFI. Astrid Lindgrens många anteckningsblock ansågs länge vara oläsliga – men ett projekt för att avkoda författarens stenografi gör framsteg.

– Vi har gjort många spännande fynd, säger Malin Nauwerck, som leder projektet.

Astrid Lindgren-koden

Är ett projekt för att tolka 670 stenogramblock som finns bevarade efter barnboksförfattaren i Astrid Lindgrenarkivet och på Svenska barnboksinstitutet. Tanken är att man på så sätt ska kunna undersöka Astrid Lindgrens skrivprocess.

Astrid Lindgren skrev sina originalmanus med stenografi, där tecknen är utformade efter språkljud, och därför måste texterna dechiffreras. Omkring 150 frivilliga stenografer har anmält sig frivilliga till projektet.

De stenografer som anmält sig är ofta kvinnor som har använt stenografi i sitt yrkesliv. Arbetet görs via en transkriberingsplattform på nätet.

Hela projektet finansieras av Riksbankens jubileumsfond.

Den produktiva författaren lämnade efter sig nästan 700 anteckningsblock med originalmanus, som nu ska avkodas och digitaliseras för att föra forskningen närmare Lindgrens skrivprocess.

Björn Berglund/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr