Daniel Bergman vägrar sätta på sig offerkoftan

Nyheter.
“Allt hänger ihop och sammanfogas i det här hjärtat. Det är vad jag tror”, säger Daniel Bergman. (Foto: Anders Wiklund/TT)

SJÄLVBIOGRAFI. Kan ett sjukt hjärta bero på bristande kärlek till en mor? Frågeställningen löper genom Daniel Bergmans självbiografi och debutbok “Hjärtat”. Men det var inte i den änden som han började.

Daniel Bergman

Född: 1962. Son till Ingmar Bergman och Käbi Laretei.

Uppväxt: I Djursholm. Efter föräldrarnas skilsmässa bodde han tillsammans med modern. Vantrivdes i skolan och började jobba som biografmaskinist som 14-åring.

Karriär: Jobbade först som passare med filmer som “Fanny och Alexander”, “Offret” och “Il Capitano”. Regisserade flera kortfilmer och barnfilmen “Kajsa Kavat” (1989). Hyllades för “Söndagsbarn” 1992. Gjorde dokumentären “Prioritet ett” 2002 om ambulansarbete och bestämde sig sedan för att utbilda sig till ambulanssjuksköterska. Exekutiv producent till Hagai Levis “Scenes from a marriage” som Daniel Bergman också tog initiativ till.

Läser just nu: “Jonas Karlssons senaste novellsamling. Jag tycker så mycket om honom, både som människa och som författare.”

Tittar på: “Lite gamla grejer som just nu ligger på SVT Play. ‘Il postino’ och ‘Vi som älskade varandra så mycket'”.

När ovädret tilltar i höstmörkret utanför lyser Daniel Bergman plötsligt upp ordentligt.

– Kolla vad det regnar, jag älskar sånt här väder, vind och regn! utbrister han.

Erika Josefsson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr