Dagstidningar i Norden skriver nyheter på ryska

Nyheter.
Dagens Nyheter är en av tre nordiska dagstidningar som samarbetar för att sprida nyheter på ryska. På bilden chefredaktören Peter Wolodarski (foto: Janerik Henriksson/TT)

PRESSFRIHET. Tre nordiska dagstidningar, svenska Dagens Nyheter, finska Helsingin Sanomat och danska Politiken ska publicera nyheter översatta till ryska på sina sajter.

Dessutom inleds ett samarbete med länkning sajterna emellan, så att den som vill följa rapporteringen på ryska får ett större utbud.

Projektet kallar de ”News in russian”.

Tidningarnas chefredaktörer skriver i samband med detta ett öppet brev till pressfrihetens försvar: ”Demokratin dör i mörker”, skriver Dagens Media.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski säger till den egna tidningen att projektet är ett sätt att hjälpa till med att nå fram med oberoende journalistik på ryska.

Bakgrunden till samarbetet är förstås den ryska invasionen av Ukraina, som medfört stora ryska ansträngningar för att strypa medierapporteringen om kriget och att många utländska journalister lämnat landet.

Bland annat har en ny lag införts i Ryssland som gör det olagligt att ens nämna kriget. Bryter man mot nya lagen, som infördes den 4 mars, riskerar man upp till 15 års fängelse.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr