Urbefolkning besköts vid norskägt kraftverk i Chile

Nyheter.
En mapuchehövding från Talca, Chile (Foto: Wikipedia)

UNDANTAGSTILLSTÅND. För dryga två veckor sedan sköts det skarpt mot medlemmar från en chiliensk urbefolkning vid norska Statkrafts vattenkraftverk i Chile. Norges industriminister Jan Christian Vestre kommenterar det hela i en artikel från NRK .

Den 23 februari besköts medlemmar av Mapuchefolket vid Statkrafts vattenkraftverk i Chile. Flera skadades. Som ett resultat av detta utreder industriminister Jan Christian Vestre (Ap) händelsen och är för närvarande i dialog med bolaget, Statkraft. Vestre har uppgett att Norge har spelat en betydande roll för att stärka urbefolkningens rättigheter internationellt, och att staten förväntar sig att Statkraft ska vara ett ansvarsfullt företag.

Mapuchefolket värderar Pilmaiquenfloden högt och anser att den är helig. Skottlossningen inträffade under en aktivistaktion på byggplatsen för Los Lagos kraftverk längs floden. De senaste veckorna har radikala grupper från mapuchefolket kämpat för att återta mark i Chile, vilket orsakat oroligheter och våldsamma upplopp som ledde till ett undantagstillstånd i södra Chile i höstas.

Sofie Marhaug, stortingsledamot från Rødt, har också förhört Vestre om händelsen och hur han planerar att se till att urbefolkningens intressen respekteras i deras områden i Chile.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr