’At the Fringe-festivalen vill sänka tröskeln till konsten

Nyheter.
Den 16 oktober är festivalen Tranås at the Fringe tillbaka med sin åttonde upplaga. (Design: Laura Bianco)

NYTÄNKANDE. Den 16 oktober är Kultivera tillbaka med hybridfestivalen Tranås at the Fringe. Under åtta dagar samlas amatörer och professionella från olika delar av världen i samma rum, för att dela passion och inspiration för samtida konstnärliga uttryck. 

Tranås at the Fringe

När: 16-24 oktoberVar: På olika platser i Tranås och online

Vem: Arrangeras av Kultivera i samarbete med Kulturens, Tranås kommun, Litteraturcentrum KVU, SPEGEL, WriteForWords, Svenska Akademien, Kultrurrådet. Region Jönköping, EFG, PlanB, Red Door, La libélula Vaga, Badhotellet, Populär Poesi, Magnus Grehn Förlag.

Den 16 – 24 oktober pågår festivalen Tranås at the Fringe, som vill samla likasinnade människor för att nätverka, framträda och inspirera varandra inom konst, litteratur, dans och film.

– Vi vill inte ha några stora namn, vi vill ha nytänkande och experimentella perspektiv, säger Colm Ó Ciárnain, festivalchef.

Runt 70 olika evenemang kommer att äga rum online och på plats med stadens pubar, caféer och hotell som scen. Här finns inget green room eller någon specialbehandling, berättar Ó Ciárnain. Tanken är att amatörer och professionella ska träffas och verka i samma rum, kanske ta en kopp kaffe ihop, för att sänka tröskeln till konsten och litteraturen.

– Vårt intresse är yttrandefrihet och i år jobbar vi mycket med till exempel blinda författare, arabiska poeter och översättning som koncept. När folk framträder är det inte säkert att vi översätter allting och ibland får man lyssna på ett språk man inte förstår.

Tranås at the fringe tog sin början i en residensverksamhet för samtidskonst 2013, där Kultivera fick väldigt bra kontakt med utövare från Irland, Wales och Turkiet. Därifrån utvecklades ett internationellt festivalprogram och en samlingsplats för konstutövare från olika delar av världen.

– Flera organisationer är involverade och använder vår festival för att organisera sina evenemang, det är lite det som är poängen, förklarar Ó Ciárnain.

I år ligger fokus på litteratur och film, i de två kategorierna videopoesi och experimentell film. Pilsnerpoesi är en öppen scen där vem som helst kan uppträda, på plats eller online från ett annat land. Dansaren Stina Nilsson och bildkonstnären Helena Boström har gjort en tolkning av Harriet Löwenhjelms konstnärskap och möts i en provisorisk interaktion där de reagerar på varandras uttryck.

Ett projekt som ‘at the Fringe har jobbat väldigt mycket med är en dokumenterad brevväxling mellan människor från punklivet under 80- och 90-talet. Konstnärer och författare har läst och interagerat med breven, och skapat konst, text eller akademiska tolkningar av dem.

– En spinoff från detta är att ett band från 80-talet finns kvar i Tranås och kommer att spela medan poeter läser dikter till punkmusik, säger Ó Ciárnain.

Istället för typiska seminarieformer vill han skapa en konferens i festivalstruktur, som exempelvis Passion for words, där personer pratar om sin konst ur en ny aspekt. Det handlar mindre om att berätta om sin senaste bok eller utställning, och mer om att dela sin personliga kärlek till en viss konstform.

– Vi vill skapa det sociala och det professionella samtidigt. Om det är öppet och avslappnat så blir människor mer kommunikativa och att kommunicera är ju hela grejen med en konferens, avslutar Ó Ciárnain.

Tranås at the Fringe

När: 16-24 oktober

Var: På olika platser i Tranås och online

Vem: Arrangeras av Kultivera, i samarbete med Kulturens, Tranås kommun, Litteraturcentrum KVU, SPEGEL, WriteForWords, Svenska Akademien, Kultrurrådet. Region Jönköping, EFG, PlanB, Red Door, La libélula Vaga, Badhotellet, Populär Poesi, Magnus Grehn Förlag.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr