AI kan lösa Pompejis arkeologiska pussel

Nyheter.
Hundmotiv på mosaik i Pompeji. Bild: Wikimedia commons

ROMARRIKET. 1 944 år efter att Pompeji dränktes i lava och aska ska artificiell intelligens hjälpa en robotarm pussla ihop stadens mosaikrester, rapporterar tidningen Haaretz

Genombrotten inom artificiell intelligens kan inte bara hjälpa skolbarn med uppsatsskrivning, tekniken kan också lägga ett tusenårigt pussel. I ett EU-finansierat projekt ska arkeologer med hjälp av skanning och AI-dator laga förstörda konstföremål från Pompeji. Bitarna skannas tredimensionellt och de matchas digitalt för att bilda kompletta lerkrukor, fresker och mosaiker, rapporterar israeliska tidningen Haaretz. 

Staden Pompeji, nära nuvarande Neapel, sprutades ner av lava från vulkanen Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. något som ledde till förödelse och ond bråd död för människorna. Trots att stadens konstföremål skadades och krossades när marken skälvde har dess ytskikt bevarats väl då de täckts i en hinna av vulkanaska. De arkeologer som samlat 15 000 bitar konst har dock haft svårigheter att pussla ihop dem, på grund av den mänskliga hjärnkapacitetens begränsning. Nu låter de AI-teknik göra jobbet. 

När datorn kommit fram till ett resultat ska en robotarm programmeras att sätta ihop bitarna för att återställa föremålen. Projektets mål är att bättre förstå den romerska kulturen. 

EDVIN GRANS
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr