8 mars: Ottarpriset 2023 tilldelas Inte din hora

Nyheter.
Inte din hora
Inte din hora är en förening för och av personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering. (Bild: Skärmdump från föreningens webbsajt.)

FÖRENING. Tidningen Arbetarens Ottarpris 2023 tilldelas föreningen Inte din hora. Föreningen vill skapa trygga rum för personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering, samt informera och skapa opinion för ett samhälle fritt från sexuellt våld. 

Mer än fem år har gått sedan metoovågen sköljde över Sverige och upprop efter upprop har innehållit vittnesmål om sexuella trakasserier i olika samhällssektorer. Ett av uppropen som startades var #Intedinhora, med fokus på sexuell kommersiell exploatering eller prostitution. Sällan hörda röster i debatten fick därmed ett forum. En förening bildades och nu tilldelas Inte din hora Ottarpriset som tidningen Arbetaren årligen delar ut.

Föreningen lyckades bryta tystnaden och utmana stigmat kring kommersiell sexuell exploatering. Ottarpriset instiftades 2017 och uppmärksammar personer eller organisationer som arbetar för att främja kvinnors rättigheter, som rätten att bestämma över sina egna kroppar. Föreningen består av cirka 160 medlemmar som arbetar med stödjande, informerande och opinionsbildande verksamhet. Deras mål är att uppnå ett samhälle fritt från kommersiell sexuell exploatering genom att minska efterfrågan, utbilda unga om samtycke, integritet och maskulinitetsnormer samt att hjälpa och stödja personer som har utsatts för sexuell exploatering.

En Sifoundersökning från januari 2022 visar på att 22 000 barn och unga kan ha blivit utsatta för kommersiell sexuell exploatering. Fattigdom, missbruk, våld i hemmet, sexuella övergrepp i barndomen eller tvång är vanliga riskfaktorer. Den mest frekvent utsatta gruppen är papperslösa migranter som hamnat i Sverige och tvingats till prostitution via trafficking.

Läs intervjun HÄR.

HAILEY NGO
info@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr